ERDON Helyi hírek

2013.09.30. 17:30

Magyar sikerek a drámafesztiválon

Az idén is születtek magyar színházi sikerek a Nagyváradi Rövid Dráma Fesztivál versenyében. A temesvári Csiky Gergely Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház is díjat kapott.

Az idén is születtek magyar színházi sikerek a Nagyváradi Rövid Dráma Fesztivál versenyében. A temesvári Csiky Gergely Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház is díjat kapott.

Vasárnap este a nagyváradi színházban a díjkiosztással zárult a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál részét képező XIX. Nagyváradi Rövid Dráma Fesztivál. A fesztivál versenyprogramjának eredményeit Daniel Vulcu, a váradi Mária Királyné Színház igazgatója, a fesztivál főszervezője, valamint Zeno Fodor teatrológus, a zsűri tagja ismertették a színházat zsúfolásig megtöltő közönséggel. Elsőként a drámapályázat eredményét hirdették ki, a nyertes Ion Bogdan Martin lett.

A díjazottak

Ezt követően a Florica Ichim, Ioana Moldovan színházkritikusok, Mircea Diaconu színész, Doru Mareș kritikus és Zeno Fodor alkotta zsűri döntéseit ismertették. A legjobb női szereplő díjára három jelöltje volt a zsűrinek, mindhárman a temesvári Csiky Gergely Színház által bemutatott Gardénia című előadás szereplői, jelesül Tokai Andrea, Borbély B. Emília és Lőrincz Rita. A zsűri a díjat Lőrincz Ritának ítélte oda. A temesvári színház előadása a legjobb látványterv kategóriában is fel volt terjesztve, de a díjat végül nem a temesvári Iuliana Vîlsan, hanem Alina Herescu, az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház látványtervezője kapta Mark Ravenhill A vágás című előadásának látványtervéért. A legjobb rendezés kategóriájában is magyar siker született: a kolozsvári Állami Magyar Színház Leonida Gem Session című előadásának megrendezéséért Tompa Gábor kapta meg a fesztivál díját. Ebben a kategóriában Mihai Măniuțiu (Swedenborg úr álmodni akar) és Alexandru Mihăescu (A vágás) volt még jelölve. A kolozsváriak produkcióját jelölték a legjobb előadás díjára is, de ezt a díjat a Swedenborg úr álmodni akar című darab kapta meg, melyet Mihai Măniuțiu vitt színre a Jászvásári Vasile Alecsandri Színházzal. A harmadik jelölt a bukaresti Bulandra Színház A haladás ellen című előadása volt. A legjobb színész díját Anton Tauf, a kolozsvári Lucian Blaga Színház Barrymore című előadásának címszereplője kapta. A váradiak sem maradtak díj nélkül, a zsűri speciális díját ugyanis a nagyváradi Mária Királyné Színház Akik nem felejtenek című előadása kapta, melyet Gavril Pinte rendezett. Zeno Fodor elmondta, hogy ez az előadás az eredeti megvalósításáért érdemelte ki az elismerést, illetve azért, mert a zsűri időszerűnek ítélte meg egy ilyen üzenettel bíró előadás bemutatását. A díjkiosztás után a Mária Királyné Színház Hegedűs a háztetőn című előadásának bemutatásával zárult a XIX. Nagyváradi Rövid Dráma Fesztivál.

Pap István

 

Ostif2. A legjobb női szereplő díját Lőrincz Ritának ítélte oda a zsűri

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!