ERDON Helyi hírek

2013.09.15. 13:39

Két ingatlanban működik ezentúl a Szacsvay iskola

Nagyvárad- A nyár munkával telt a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában: az oktatók és a szülők együtt készítették elő az ezentúl két épületben működő tanintézményt a hétfőn kezdődő újabb tanévre.

Nagyvárad- A nyár munkával telt a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában: az oktatók és a szülők együtt készítették elő az ezentúl két épületben működő tanintézményt a hétfőn kezdődő újabb tanévre.

Pásztor Gabriella igazgatónő arról tájékoztatta az Erdély Online-t: az új tanévre való felkészülés tulajdonképpen az előző utolsó napjától elkezdődött, hiszen sok teendőjük volt. Az előkészítő osztályok szüleivel a tanító nénik több ízben találkoztak, illetve voltak olyan negyedikesek is, akik együttműködtek velük. A lényeg, hogy a szülők nagyon sokat segítettek az előkészítő osztályok termeinek kitakarítása, rendbetétele ügyében. A Körös utcai épületnél az elmúlt hetekben egy nagyobb szabású akció zajlott: szinten a szülők segítségével az iskola pincéjét megtisztították úgy, hogy előzetesen az önkormányzat pozitív választ adva a megkeresésükre, kihordta a korábbi fafűtéses rendszer mementójaként ott rekedt farönköket. A főépületnél ugyancsak a gyermekek hozzátartozóival közösen a napokban a Szent László-menedékház melletti övezetből irdatlan mennyiségű szemetet hordtak el, illetve eltávolították az ott lévő száraz növényeket, burjánokat, előkészítve ezen területet a kisdiákoknak, hogy a szünetekben ne legyenek úgymond a nagyok között.

A Stănişoarei/Garay utcai ingatlan okozott hirtelen gondot, még akkor is, ha már az elmúlt tanév végi „nagy szélcsend” gyanús volt. A sejtelem aztán sajnos beigazolódott: a „füles” után egy hivatalos papírt is kaptak arról, hogy a Szacsvay Iskola csak két épületben működik ezentúl. Az ottani osztályt tehát át kellett költöztetni az Eminescu utcai főépületbe, a Polgármesteri Hivatal engedélyével abba a terembe, ahol korábban a könyvtár volt.

Egyetlen megoldásként, a Polgármesteri Hivatal támogatásával a könyvgyűjteményt a fiúk egykori műhelytermébe szállítják majd át. Ennek a renoválása sajnos elég lassan halad, eddig csak a villanyhálózatot tették rendbe, komoly javításokra van még szükség. Addig is a sok ezer kötetet a diákok segítségével a nagy tornaterembe hordták át, melyet önerőből szintén higiénizálni akarnak, illetve felcsiszoltatni és lelakoztatni a parkettet, ami ennek a hétnek a folyamán fog megtörténni, a könyveket pedig áthelyezik máshova.

Az igazgatónő úgy fogalmazott: talán a legnagyobb örömöt az iskola számára a fél udvarnak a leaszfaltozása jelentette, amint az időjárás megengedi a három testnevelés tanárnő a sportpályák jelzéseit is felfesti, illetve Bica Tünde tanárnő krétával már felírta, hogy a hétfői ünnepségen a diákok hova kell állnak. Remélik, hogy jövőre az udvar másik felét is sikerül majd leaszfaltozni. A Bihar Megyei Tanács segítségével a térsakk-pályát is újrafestik. Nagy szükség volna egy díszteremre, tavaly jótékonysági bált is szerveztek ezen célra. Az ügy jelenleg ott tart, hogy az adatok a tervezőmérnök „kezében vannak”, s különféle megoldásokat latolgat. A legideálisabb az lenne, ha dísztermet a főépület nagyon tágas padlásán alakítanák ki, csak sok ott az oszlop, illetve gerenda. Megtudtuk azt is, hogy az idei évben is kiadnak iskolai évkönyvet, már készül, és természetesen az iskolanapok sem maradnak el, már megtervezték ezeket. Ugyanazok a programok lesznek, mint tavaly, beleértve a sályi kirándulást is. Emellett pályázati támogatással szeptember végén a Magyar Kultúra Napját is megünneplik, Kecse Gabriella aligazgatónő fő szervezésében.

Könyvajándék

Pásztor Gabriella azt is elújságolta: a nyár folyamán a Bukarestben élő nagybátyja, Szabó Sándor nyugalmazott egyetemi tanárnak a kiadója révén tekintélyes mennyiségű, az egészséges életmóddal összefüggő könyvadományt küldött az iskolának, melynek köteteiből a kollégái a tantestületi gyűlésen már kaptak, de más is tanintézeteknek is adnak ezekből, ahol ezzel összefüggő szakosztályok működnek. Az a magyar nyelvű kiadvány pedig, mely bő tíz évvel ezelőtt jelent meg, és egy nagyváradi zsidó családnak a történetét dolgozza fel, egy versenynek a fődíját fogja képezni.

Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy a felújítási munkálatokba, iskolaszépítési akciókba a szülők, a gyermekek, és egykori diákok egyaránt bekapcsolódtak. Példaként említette a Szokolszky István- Szilágyi Kinga házaspárt, akik szponzorizálták a négynyelvű, Szacsvay-idézetet tartalmazó feliratoknak a kihelyezését, illetve a könyvek költöztetésekor a cégük öt alkalmazottját is átküldték egy napra. A cipekedésnél emellett mások is segítettek Ioan Mândraş karbantartónak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!