ERDON Helyi hírek

2013.09.09. 14:12

Ismét lesz Mobilitás Hete

Az idén is megszervezik Nagyváradon a Mobilitás Hetét, melynek során a környezetbarát közlekedésre igyekeznek felhívni a figyelmet. A szervezők hétfőn sajtótájékoztatót tartottak.

Az idén is megszervezik Nagyváradon a Mobilitás Hetét, melynek során a környezetbarát közlekedésre igyekeznek felhívni a figyelmet. A szervezők hétfőn sajtótájékoztatót tartottak.

A szombattól szombatig tartó akciót a Közösségek Közötti Fejlesztés Transregio Egyesülete, a Nagyvárad Metropolisz Övezet, a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL), a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Pro Bikers Egyesület szervezi, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, melyen Ovidiu Mureșan alpolgármester, Ciprian Barna, a Transregio igazgatója, valamint Csuzi István, az OTL igazgatója vett részt. Mint elhangzott, a rendezvényt 2002 óta szervezik meg rendszeresen, az idei Mobilitás Hetének a jelszava Friss levegő, te következel! és a következő rendezvényeknek ad helyet: szombaton 10 órától az Oradea Shopping City mellett kerékpáros akadályverseny zajlik majd, nemzetközi részvétellel; kedden 10 órától a Maxim szállóban konferenciát szerveznek a mobilitás témájában – többek között a Szállításügyi Kutatási Intézet képviselője tart beszámolót és várják az érdeklődő lakosokat is; szerdán nyílt nap lesz a közszállítási vállalatnál.

Beszélgetések

Amint Csuzi István elmondta, 8-tól 14 óráig osztályok látogatását várják, a közönségszolgálati számon lehet jelentkezni, felnőttek számára pedig szervezett látogatást szerveznek: 10 órakor a kocsiszínt, 10.30-kor a kocsitelepet mutatják meg, 11 órától bemutatják a mekatronikai laboratóriumot, 11.30-tól pedig beszélgetések lesznek a nemrég bevezetett GPS és e-ticketing rendszer kapcsán. Ezzel kapcsolatban az igazgató megjegyezte: az utazók nálunk nincsenek tisztában azzal, hogy elöl kell felszállni a járműre, hátul pedig le, holott ez fel van tüntetve a szerelvények ajtajára, a jegy- és bérletérvényesítők pedig minden felszállásra való ajtó mellett ott vannak.

Szeptember 19-én, csütörtökön, szintén az OTL szervezésében, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség közreműködésével az Ady Endre, valamint az Emanuil Gojdu középiskolákban előadásokat tartanak a városi közszállítás előnyeiről. Amint az igazgató kifejtette, Nagyváradon dönteni kellene, hogy a gépkocsi közlekedést teszik-e kézenfekvőbbé, vagy a közszállítást, utóbbi esetben politikai és pénzügyi döntésre van szükség, hiszen jelenleg az állomás és a polgármesteri hivatal között egyik sem tud közlekedni a másiktól. Az idén ugyan nem szerveznek versenyt az autók, kerékpárok és közszállítási eszközök között, de az üzenet ugyanaz, mint az elmúlt években: megmutatni, hogy van alternatíva a gépkocsikra. A líceumokban tartott előadások során a közszállítás előnyeiről, az ezzel kapcsolatos újdonságokról lesz majd szó többek között.

Az idén is megszervezik a Critical Mass című rendezvényt, s míg tavaly mintegy hatszáz résztvevő volt, az idén legalább ezerre számítanak. A kerékpáros résztvevők szeptember 20-án, pénteken 17 órától, a Magnoliei térről indulnak el, s ugyancsak a Transilvaniei – Dacia - Petőfi park – Fő utca – Magheru – Városháza utca útvonalon keresztül jutnak el a Magnoliei térre . Szeptember 21-én, szombaton pedig az Oradea Shopping City előtt BMX kerékpár-akrobácia versenyt tartanak, ugyancsak nemzetközi részvétellel.

Végül a sajtótájékoztató résztvevői megtekintették az aradi Astra által gyártott mikrobuszt, mely egyike az OTL-hez érkezett ajánlatoknak. Az OTL tíz mikrobuszt szeretne vásárolni a közeljövőben, ezek főleg azokon az útvonalakon lennének megfelelőbbek, amelyeken viszonylag kevesen utaznak. Egy mikrobusz ára 55-60 ezer euró közötti.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!