ERDON Helyi hírek

2013.09.12. 14:11

Candide kicsit másképp

Voltaire Candide című művének felnőtt bábjáték adaptációját láthatták a nézők a FuxFesztivál első napján, szeptember 11-én a bukaresti Țăndărica Animációs Színház előadásában.

Voltaire Candide című művének felnőtt bábjáték adaptációját láthatták a nézők a FuxFesztivál első napján, szeptember 11-én a bukaresti Țăndărica Animációs Színház előadásában.

A Cristian Pepino rendezésében színpadra vitt Candid című előadás – amelynek az Ady Endre Elméleti Líceum díszterme adott helyet – sokban különbözik a megszokott bábelőadásoktól. A felnőtteknek szánt darab témaválasztása, a felhasznált irodalmi mű, a kevert technikák mind újdonságként szolgálnak főleg azoknak, akik a gyermekbarát, ártatlan bábjátékokhoz szoktak. A szerda délutáni előadásban a bábjáték mellett nagy hangsúlyt kapott a zene, a kivetített háttérképek, valamint a bábszínészek egyéni játéka, színpadi mozgása is. A modern, látványos, humorban és iróniában gazdag darabban a bábszínészek angol átkötő szövegekkel érthetőbbé tett – más nyelvek jellegzetességeit megidéző – halandzsa nyelven beszéltek, Voltaire kisregényének közismertségére alapozva.

Bábjáték felnőtteknek

Raluca Tulbure a bukaresti Țăndărica Animációs Színház irodalmi titkára az előadás előtt elmondta, hogy az Voltaire Candidejának nagyon szabad feldolgozása. A darab egy új kifejezési formát is jelent, egy újdonságot az animációs színházak világában, bebizonyítva azt is, hogy a bábelőadások nem csak gyermekeknek valók. A Candide a gyermekelőadásokra szakosodot Țăndărica Animációs Színház második felnőttelőadása. Mint ahogy Raluca Tulbure elmondta, a színház más korosztályokat is szeretne bevonzani előadásaikra. A bukaresti animációs színház szeptember 15-én vasárnap újból színpadra áll, ezúttal egy gyermekelőadással, az Anyó lánya, apó lánya című darabbal, amelyet Ion Creangă meséje nyomán Daniel Stanciu rendezett.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!