ERDON Helyi hírek

2013.09.08. 16:42

Biotermékek a vásáron

Nagyvárad - Ötödik alkalommal szerveztek a hétvégén mezőgazdasági vásárt az ERA Park melletti parkolóban. Viszonylag kevés termelő jött el. Különféle programok közül lehetett választani.

Nagyvárad - Ötödik alkalommal szerveztek a hétvégén mezőgazdasági vásárt az ERA Park melletti parkolóban. Viszonylag kevés termelő jött el. Különféle programok közül lehetett választani.

Péntek délelőtt mintegy tizenöt standnál lehetett különféle mezőgazdasági termékeket vásárolni, látogatók ekkor még alig voltak. A program szervezői lovashintókkal érkeztek a megnyitóra. Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke felszólalásában kihangsúlyozta a mezőgazdák szerepét. „A nemzet számára nagyon fontos az ő tevékenységük, mindannyiunknak meg kell tennünk amit csak lehet, hogy egyre jobb eredményeik legyenek” – hangzott el. Később Ioan Mang, a Megyei Tanács alelnöke, Ştefan Marius Francisc szervező, majd Remus Moţoc, a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság igazgatója szólt az egybegyűltekhez.

Méz, almalé

Míg kissé messzebb lovakat és marhákat lehetett megtekinteni, valamint különféle mezőgazdasági gépek széles választékát állítottak ki, a nagyáruház mellett különféle hazai termékeket kínáltak megvételre. Itt találkoztunk többek között a körösújlaki Sándor Dórával, aki virágmézet árult (egy kilogrammot 20-30 lej között), s akitől megtudtuk, hogy a családjukban hagyomány a méhészkedés, ő maga is már gyerekkora óta tanulgatja ennek a fortélyait.

A nagykereki Agromec bio-almalevet kínált eladásra, három litert 16 lejért. A felhasznált alma saját bio-gazdaságukban terem – sajnos a Bihar megyeiek még nem értékelik igazán az ökologikus termékeket, mondta a cég munkatársa.

Károly hercegnél

A maroknyi termelő között találkoztunk a Szilágy megyei Tatar Sándorral, a Sandu de la Pericei márkájú házi párlatok termelőjével is, aki június folyamán meglátogatta a Kovászna megyében nyaraló Károly herceget és megajándékozta a saját készítésű pálinkájával. A herceg állítólag később elismerően nyilatkozott az italról. Tatar Sándor elpanaszolta: nagyon magasak az adók, az állam ugyanannyit vet ki a kistermelőkre, mint azokra, akik ipari körülmények között gyártják a italokat.

A körösgyéresi Tincău Teodor különféle, hidegen sajtolt olajat árult. Egy liter napraforgómag olaj ára 10 lej volt, egy negyed liter szezámmag, illetve tökmag olajért pedig 18 lejt kért. Mint megtudtuk, ez utóbbiak főleg gyógyászati célokra kiválóak.

Több termelő elpanaszolta: az ötödik alkalommal megszervezett vásár gyengébb a többinél, igazából évek óta egyre kevesebben vesznek részt. A program során többek között mezőgazdasági témájú előadásokra és beszélgetésekre is sort kerítettek – szó esett többek között az állattenyésztéssel kapcsolatos újdonságokról, az energiatakarékos termelésről, megpályázható támogatásokról, de tehénszépségverseny és népzenei előadások is szerepeltek a programban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!