ERDON Helyi hírek

2013.09.11. 13:23

Bankhitelt vett fel a Vízművek

Nagyvárad- Szerdán a nagyváradi városháza kistermében aláírták azt a hitelszerződést, aminek alapján a Vízművek 5 millió euró értékű kölcsönt vett fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól.

Nagyvárad- Szerdán a nagyváradi városháza kistermében aláírták azt a hitelszerződést, aminek alapján a Vízművek 5 millió euró értékű kölcsönt vett fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól.

A dokumentum aláírásánál jelen volt Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatója, a megállapodást pedig Ovidiu Mureşan alpolgármester, Ovidiu Gavra, a Vízművek vezérigazgatója, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részéről pedig Jean-Patrick Marquet és Venera Vlad bankárok látták el kézjegyükkel.

Az előzményekről elmondható, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium és a Vízművek 2011 tavaszán írt alá finanszírozási szerződést a Bihar megyei víz és használt víz infrastruktúrájának korszerűsítése és bővítése elnevezésű projekt támogatására, melyet közösen biztosítanak európai uniós forrásokból, az állami és a helyi költségvetésekből, valamint a szolgálató saját büdzséjéből. Az első szakaszban a befektetés társfinanszírozása érdekében a Vízművek eredetileg 8,25 millió eurós kölcsönt igényelt a régi partnerének számító EBRD-től, melyet a városi tanács megszavazott, a hitel értékét azonban később 5 millió euróra csökkentették.

Megjegyzendő, hogy az eredeti szerződésben egy olyan kitételt is szerepelt, miszerint egy szigorú tarifa-stratégiát követve folyamatosan emelni kellett volna a víz- és csatornázási díjakat, szerdán azonban Eduard Florea azt nyilatkozta: ez a feltétel vitát gerjesztett a felek közt, és az elmúlt hónapokban sikerült újratárgyalni annak nyomán, hogy hatékonyabb lett a szolgáltató tevékenysége.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!