ERDON Helyi hírek

2013.09.02. 08:12

Aláírásokat gyűjtenek majd

Nagyvárad- Az RMDSZ Sas-palotabeli székházában vasárnap sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila parlamenti képviselő, amelynek két témája, a tervezett verespataki aranybányászat és a regionalizáció volt.

Nagyvárad- Az RMDSZ Sas-palotabeli székházában vasárnap sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila parlamenti képviselő, amelynek két témája, a tervezett verespataki aranybányászat és a regionalizáció volt.

Az első téma kapcsán Cseke Attila parlamenti képviselő a Szociálliberális Szövetség (USL) ellentmondásos magatartására hívta fel a figyelmet a verespataki aranybányászat ügyében. Arra emlékeztetett: a kormánykoalíció most elfogadta az erre vonatkozó törvénytervezetet, noha ellenzékben, 2011. szeptember 5-én még azon az állásponton volt, hogy nem ért egyet a ciános kitermeléssel, közvitát kell gerjeszteni erről, és a civilek véleményét is ki kell kérni. Kormányon tehát egészen másképp gondolkodik, mint ellenzékben, ami akkor érvényes volt számára, most nem az. Ráadásul a döntését azzal indokolja, hogy az állami részvénypakett aránya 25 százalékra emelkedik, és az osztalék értéke is nőni fog, holott 2010 óta nem is ezekkel van a fő probléma, hanem a kitermelésnek a környezetre gyakorolt hatásával. Amikor az RMDSZ kormányon volt, szakminiszterként Borbély László ezért nem engedélyezte, most viszont egy szó sem esik a legfontosabbról, vagyis arról, hogy környezeti hatásvizsgálat készült volna. Furcsa az is, hogy néhány napja Victor Ponta miniszterelnök azt nyilatkozta: ellentmondásosnak tűnik számára a projekt, ezért képviselőként nem fogja megszavazni. „Ezek szerint az USL-kormány vagy nem tudta, hogy mit fogad el, és csak később jött rá, hogy hibázott, vagy pedig tisztában volt vele, de még a saját döntésével sem ért egyet. Mindkettő súlyos felelőtlenségről árulkodik, hiszen így a kabinet az ország jó hírnevével játszik”, hangsúlyozta a honatya.

Regionalizáció

A másik téma a régiós átalakítás volt. A politikus kifejtette: az RMDSZ egyrészt örül annak, hogy pénteken Victor Ponta miniszterelnök Mamaia-n bejelentette, úgy módosítják a vonatkozó törvényt, hogy több régió legyen, valamint a decentralizáció folyamatát is beindítják, másfelől viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magyar érdek-képviseleti szerv ezt már régóta hangoztatja. Meglátásukban azonban először a decentralizáció kell megvalósuljon (kidolgoztak egy ez irányú törvénytervezetet, mely szerint 18 ún. dekoncentrált intézmény létezne helyi, illetve megyei szinten), amit a régiós átszervezés kell kövessen (16 régiót javasolnak már 2009 óta). A honatya ugyanakkor felszólította Ilie Bolojan váradi polgármestert és Cornel Popa megyei tanácselnököt: mint a Szociálliberális Szövetség (USL) országos alelnökei, Bukarestben is lobbizzanak annak érdekében, hogy Várad régióközpont legyen, ne csak hazai pályán hősködjenek. Hozzátette: egy-két héten belül az RMDSZ hivatalos bejelentést tesz arról, aláírásgyűjtésbe kezd a magyarság és a románság körében egyaránt annak érdekében, hogy Várad régióközpont legyen, vagyis valósuljanak meg a január 31-i Nagyváradi Nyilatkozatban leírtak, melyekkel valamennyi, parlamenti képviselettel rendelkező Bihar megyei párt vezetője egyetértett.

Cseke Attila arra is kitért: nem tud hinni az USL-nek, hiszen hiába beszél a kormányfő decentralizációról, ha közben központosítja a közpénzügyi felügyelőségeket, tervet dolgoz ki a megyei mentőszolgálatok jogi személyiségének megszüntetéséről, és várhatóan ugyanez lesz a sorsa a vámhatóságoknak is, a határtól 13 kilométernyire található, 2007 óta működő váradi vámigazgatóságot átköltöztetik Kolozsvárra. „A kormány ebben az esetben is vagy nem tudja, milyen jogszabályokat bocsát ki, vagy pedig szégyentelenül hazudik, hülyének néz minket, beleértve a saját szavazóit is”, mondta Cseke Attila. Megjegyezte ugyanakkor: úgy tűnik, a kormány számára csupán az észak-nyugati régió tökéletes, csak ezt nem akarja átalakítani, Várad „meg kell haljon” Kolozsvár miatt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!