ERDON Helyi hírek

2013.08.25. 18:08

Segélykiáltás Biharpüspökiből

Tiltsák ki a nehézgépjármű-forgalmat Biharpüspökiből is – ahogy a város többi részén ez már rég tiltva van. Ezt kérik az önkormányzattól Várad Püspöki negyedének lakói. Tüntettek is ezért.

Tiltsák ki a nehézgépjármű-forgalmat Biharpüspökiből is – ahogy a város többi részén ez már rég tiltva van. Ezt kérik az önkormányzattól Várad Püspöki negyedének lakói. Tüntettek is ezért.

Tönkreteszi az ingatlanaikat a nehézgépjárművek forgalma, megrepednek a falak, a szinte állandó rezgés statikai gondokat is okoz, emellett zajszennyezéssel és környezetszennyezéssel jár, így egészségkárosító is, továbbá fokozottan balesetveszélyes, mivel a soktonnás járművek a lakóházak közvetlen közelében járnak – többek között erre panaszkodnak a biharpüspöki lakosok. Ellehetetlenülő életkörülményeik miatt tüntetésen is részt vettek: szombaton forgalomlassító demonstrációt szervezett az Erdélyi Magyar Néppárt, amelyen a résztvevők a nehézgépjárművek kitiltását szorgalmazták. A mintegy hetven tüntető – rendőri felvezetéssel – a leginkább érintett útszakaszon, vagyis a Matei Corvinon vonult végig, a benzinkutak utáni tömbházaktól a Real bevásárlóközpont előtti körforgalomig. A körülbelül negyven percig tartó demonstráció békésen zajlott, annak ellenére, hogy a résztvevők közül többen hangsúlyozták kérdéseinkre: egyre nehezebb a béketűrés, hiszen lakásaik is tönkremennek, a főúton lakók pedig például aludni is nehezen tudnak az otthonaik közvetlen közelében elhúzó kamionok miatt. A szervező EMNP képviselője, Csomortányi István a helyszínen elmondta: a Polgármesteri Hivatalhoz kérvényt nyújtanak be a helyzet rendezésére, amennyiben pedig nem oldják meg az ügyet, újabb tüntetést szerveznek. Ez a tervek szerint szeptember közepén lehet.

Életkörülményeik rendezéséért

Házaik megrepedő falait mutatták az újságíróknak, mintegy felvezetésképpen azok a biharpüspökiek, akik a főúton, a Matei Corvinon laknak – majd egy részük tüntetésen is részt vett. Egyre kétségbeesettebben azt panaszolják ugyanis, hogy a nehézgépjárművek forgalma tönkreteszi ingatlanaikat, és ellehetetleníti életkörülményeiket is, hiszen környezetszennyezéssel, zajártalommal, stresszel, fokozott balesetveszéllyel is jár az, hogy a nehézgépjárművek közvetlenül lakásaik előtt haladnak el. Sérelmezik azt is, hogy míg a város többi részén – természetes és civilizált módon – tilos az ilyen járművek forgalma, náluk ezt többszöri kérésük ellenére sem tiltotta még meg az önkormányzat.

Múlt szombatra tüntetést szervezett az érintetteknek az Erdélyi Magyar Néppárt. A demonstráció előtt beszéltünk olyan román nemzetiségű püspökiekkel is, akik maguk is fontosnak tartják, hogy kitiltsák a nehézgépjárműveket onnan, és elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy „egy magyar pártnak kell demonstrációt szerveznie ezért, eddig egyetlen román politikai erő sem figyelt fel a lehetetlen helyzetre”.

Könnyen megoldhatnák

A tüntetők a Matei Corvinon vonultak a városból kivezető körforgalomig. Skandálások nem voltak, viszont transzparenseket tartottak a magasba, amelyen például ilyen jelmondatok szerepeltek román és magyar nyelven: „Ki a teherforgalommal Püspökiből!”, „Mi is adózói vagyunk Nagyváradnak, Biharpüspöki többet érdemel!”, „Megfelelő életkörülményeket, szennyezés nélkül!”, „Püspöki – hatalmas adók, elviselhetetlen szennyezés. Miért?”.

A tiltakozó vonulás végén a szervező EMNP részéről Csomortányi István szólt röviden a tüntetőkhöz, hangsúlyozva: „Ez csak a kezdet, ezzel az akcióval akarjuk felhívni a Polgármesteri Hivatal figyelmét erre a gondra. Reméljük, hogy meghallják a lakosok hangját. Ha nem, újabb tüntetést tartunk. Mindaddig tiltakozásokat szervezünk majd, amíg ki nem tiltják a nehézgépjárműveket Püspökiből is”. Kérdéseinkre válaszolva emlékeztetett: a püspökiek már többször kérték ennek a problémának a rendezését az önkormányzattól, de semmi sem történt. Közben a súlyos járművek miatt változatlanul stresszben élnek azok a polgárok, akiknek házai előtt zajlik ez a forgalom, az érintett ingatlanok állaga pedig folyamatosan romlik a kamionok keltette rezgéshullámok miatt. A helyszínen egyébként az is tapasztalható, hogy a nehézgépjármű-forgalom miatt a nemrégiben felújított Matei Corvinon sok helyt már el is kezdett tönkremenni az aszfaltréteg is.

Az EMNP a tüntetés kapcsán is megismételte: ők azt javasolják, hogy építsenek egy elkerülő szakaszt – ez lenne a legolcsóbb megoldás. Mindössze egy négy kilométeres útról lenne szó, amely a Borsi utat összekötné a Szatmár felé vezető úttal, egy Biharpüpöki mögötti részen. Ez egy év alatt kivitelezhető lenne, és négy-öt millió eurónál nem kerülne többe.

Az önkormányzat részéről egyébként még 1995-ben felmerült egy olyan terv, hogy a várost elkerülő körgyűrűt Püspöki irányába is meghosszabbították volna, ám ez nem történt meg. Egy másik variáns is létezik, de – mint Csomortányi rámutatott – a városvezetés vonatkozó tervei homályosak, még a költségeket sem becsülték fel, az pedig teljesen ködös, hogy egyáltalán mikor kezdenének hozzá bármiféle olyan út építéséhez, amely elvezetné a nehézgépjárműveket Püspökiből.

Jellemző kép volt egyébként, hogy a szombati tiltakozó menet mellett egyre másra húztak el a kamionok… A demonstráció szervezői jelezték: ha újabb tüntetéshez kell folyamodniuk, az várhatóan jövő hónapban lesz. A mostanihoz egyébként engedélyt kértek tiltakozó jellegű útlezárásra is – de ezt nem hagyta jóvá az önkormányzat. Azt tervezik, hogy a legközelebbi demonstrációkor viszont akkor is lezárják egy időre a forgalmat az érintett szakaszon, ha nem is kapnak rá engedélyt. Mint mondták, mindenképpen egyre hangosabban kell hallatniuk a szavukat a püspökieknek, mivel megoldatlan helyzetük egyre rosszabb.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!