ERDON Helyi hírek

2013.08.28. 14:16

Idén elkészül a közművesítés

Ha minden a tervek szerint halad, akkor már novemberben befejeződik a nagyváradi vár közművesítése, amire a vár felújítási munkálatainak keretében kerül sor.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor már novemberben befejeződik a nagyváradi vár közművesítése, amire a vár felújítási munkálatainak keretében kerül sor.

Ütemterv szerint haladnak a nagyváradi vár felújítási munkálatai, tudtuk meg tegnap a helyszínen Dumitru Sim projektmenedzsertől, aki egyben a nagyváradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek igazgatóságának keretében működő turisztikai, kulturális és urbanisztikai osztályának irodavezetője is. A második felújítási etapban a B. C., D. és E. épületrészek felújítása történik meg. A legnagyobb kihívást az E épület egy leomlott részének újraépítése jelentette a kivitelező Constructorul Salard és partnercogei, a Korintosz és a Lodzsa cégek zámára, de ez a munka nagyjából már elkészült, és ma már nem is látszik, hogy 1996-ban hol omlottak le az épület árkádos folyosói. Itt a boltíveket gyakorlatilag a semmiből kellett újjáépíteni. Sim emlékeztetett arra, hogy a felújítás mindkét szakaszának befejezési határideje 2015 júniusa. Az első etapban az A., G., H., I., K., L., M. és P épületeket újítják fel 36.194.778 lejes összköltségvetésből – ebből 24 millió lej uniós finanszírozás, míg a II. szakaszban 51 millió lejből újítják fel az említett négy épületet. Ez utóbbi összegből 32 millió lej az uniós finanszírozás.

Első etap

A nagyváradi várfelújítás két felújítási szakasza különböző stádiumokban van, mondta lapunknak Dumitru Sim a nagyváradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású igazgatóságának irodavezetője, a várfelújítás projektmenedzsere. Elmondta, hogy az I. szakasz 2010 áprilisában kezdődött és 98 százalékban el is készült. Hozzátette, hogy vannak olyan munkálatok az I. etapban – melynek keretében az A., G., H., I., K., L., M., és P. épületeket újítják fel – amelyekkel meg kellett várni a második szakasz munkálatait, utalt itt a projektmenedzser a különböző közművesítési munkálatokra. Az első etapban felújított nyolc épületen már csak néhány belső munkálat van hátra, valamint a homlokzatok szintjén kell különböző munkálatokat elvégezni, de ezzel várnak mindaddig, amíg a közművesítés teljesen be nem fejeződik, hogy még véletlenül se rongálódjanak meg a már felújított homlokzatok. Ez a várakozás azonban nem késlelteti a projektet, hiszen a várfelújítás befejezési határideje 2015 júniusa.

Határidő 2015

A második felújítási szakasz munkálatai közel két hónappal ezelőtt kezdődtek el, jelezte Dumitru Sim, kiemelve azt, hogy mind a négy – B., C., D., E. – épületrésznél dolgoznak, és a közműhálózat mintegy hetvenöt százalékát már lefektették. Sim kifejezte reményét, hogy november elejéig sikerül teljesen befejezni a közművesítést, annál is inkább, mert ennek a munkának már csak mintegy huszonöt százalékát kell elvégezni. Hozzátette, hogy erre jó remény van, ugyanis a kivitelező munkásai esőben is dolgoznak, a tegnapi nap folyamán, amikor a helyszínen jártunk, mintegy százhúsz munkás dolgozott a várban. A közművesítési munkálatok befejezése után, és részben ezekkel párhuzamosan folynak az épületekben a belső munkálatok is. Az A C. D. és E. épületekbe már behúzták a villany-, és vízhálózatot, úgyhogy itt már a vakolás és az asztalosmunkák zajlanak. Sim kiemelte, hogy jövő év végére mindegyik épületrészbe megérkeznek a különböző bútorzatok is. A projektmenedzser elmondta, hogy a második szakasz felújítási munkálatait 2014 decemberéig kell elvégezni, hogy 2015-re már csak a zöldövezetek, sétányok, utak kialakítása maradjon hátra a vár területén belül. Sim végezetül elárulta, hogy a régészeti feltárás során nem találtak olyan leleteket, amelyek miatt a felújítási tervet módosítani kellett volna, így ebből a szempontból sem gátolja semmi a munkálatokat. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az A. épület alatt megtalálták az egykori gótikus katedrális tornyának és nyugati homlokzatának egy részét, amit in situ fognak kiállítani a felújítás befejezése után.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!