ERDON Helyi hírek

2013.08.18. 13:29

Elégedett a CNAS-főigazgató

Nagyvárad- Pénteken a megyénkbe látogatott Cristian Buşoi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) főigazgatója. Az általa tapasztaltakat a megyeházán tartott sajtótájékoztatón összegezte.

Nagyvárad- Pénteken a megyénkbe látogatott Cristian Buşoi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) főigazgatója. Az általa tapasztaltakat a megyeházán tartott sajtótájékoztatón összegezte.

 

Cristian Buşoi személyében először tett munkalátogatást Bihar megyében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) valamelyik vezetője. A megyeházán péntek délben tartott sajtótájékoztatóján elismeréssel nyilatkozott a megyei, illetve a váradi egészségügyi ellátásról, valamint az intézmények szakmai színvonaláról. Arról számolt be, hogy találkozott családorvosokkal, kórházmenedzserekkel, gyógyszerészekkel, beszállítókkal, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatásokat nyújtókkal, és felkereste a városi és a megyei kórházat, a legnagyobb magánkórházat, valamint az onkológiai központot is. Meglátásában utóbbi akár Brüsszelben is működhetne, olyan ellátást biztosít. A főigazgató emellett méltatta Ionuţ Gheorghe, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetőjének a tevékenységét is, amiért más megyékkel ellentétben, ahol ebből kifolyólag problémák adódhatnak, neki sikerült jól szétosztania a pénzt a kórházaknak.

Egészségügyi kártyák

Cristian Buşoi arról is beszélt, hogy a vonatkozó törvény értelmében az egészségügyi kártyákat a családorvosokon keresztül kell kiosztani. Elvileg lennének más lehetőségek is, de ezek költségesek (a postai megoldás), vagy a gyakorlatban nem kivitelezhetőek (hosszú sorok keletkeznének az egészségügyi pénztárak székhelyein vagy a polgármesteri hivataloknál, ha ezeket az intézményeket bíznák meg a disztribúcióval). Amúgy eddig 200 ezer kártya készült el, az év végéig 7,5 millió lesz kész, a projekt megvalósítása pedig a jövő év folyamán fog megtörténni.

A főigazgató azt is bejelentette: javasolni fogja Eugen Nicolăescu miniszternek, találja meg annak a módját, hogy a szaktárca támogassa azokat a helyhatóságokat, melyek erőfeszítéseket tesznek a közkórházak korszerűsítése érdekében. Cristian Buşoi azon meggyőződésének is hangot adott: az egészségügyi piac liberalizálása nem fog oda vezetni, hogy a romániai egészségügyi intézmények betegek nélkül maradnak, sőt inkább a nyugat-európai páciensek fognak ide jönni, mert az ellátás olcsóbb, mint máshol.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!