ERDON Helyi hírek

2013.08.20. 12:53

Amit mondtak – és ami van…

Sokat emlegetik a decentralizációt a kormányprogramban, azonban a kormányzó USL nemhogy nem tesz ezért, hanem egyenesen saját vállalásai ellenében cselekszik, véli Cseke Attila.

Sokat emlegetik a decentralizációt a kormányprogramban, azonban a kormányzó USL nemhogy nem tesz ezért, hanem egyenesen saját vállalásai ellenében cselekszik, véli Cseke Attila.

Tizennégyszer emlegetik az USL-kormány programjában a decentralizációt, még sincs nyoma sem a központosítás lebontásának, sőt központosítás zajlik fű alatt. Ugyanakkor csak kétszer szerepel a kormányprogramban az ország regionalizációja – ezt mégis erőlteti a kormány, ráadásul elhibázott formában, holott senki és semmi nem kötelezi rá. Ezt hangoztatta tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő. A vaskos kormányprogramot felmutatva az újságíróknak állította: megszámolta, hányszor szerepel az iratban a két említett kifejezés, innen tudja. A tehát relatíve sokat emlegetett decentralizáció helyett viszont a kormányzó USL (PSD+PNL+PC) kifejezetten a centralizációt erősíti. A politikus rámutatott: például a pénzügyben és az egészségügyben is a központosítást erősítő intézkedéseket hozott a kormányzat, „fű alatt pedig folytatják, ágazatról ágazatra haladva centralizál tovább a hatalom”.

Van, ahol lehet

Mint ismeretes, szintén az USL próbálja mindenképp keresztülvinni az ország közigazgatási régiókra osztását – holott számos szakértő jelezte már, hogy erre sem az országon belül, sem uniós szinten nincs semmiféle kötelezettség. Ráadásul úgy határoznák meg a régiókat, hogy az a nemzeti kisebbségnek káros legyen, szétdarabolva például a történelmi magyar régiókat. Ismét kitért erre is Cseke Attila tegnap. Jelezte: januárban minden párt itteni képviselője aláírta azt a dokumentumot, amelyben vállalják, hogy kiállnak amellett, hogy ne Kolozsvárhoz csatolják térségünket, hanem Nagyvárad legyen a régióközpont. Időközben az USL által szorgalmazott nyolc régió helyett immár tízet vagy tizenkettőt akarnak létrehozni. Ezt pár napja megerősített Victor Ponta kormányfő is, jelezve például, hogy történelmi Bukovina régiót akar. „Ha ott lehet, akkor a Partiumban miért nem lehet hasonlót?” – tette fel a kérdést Cseke Attila. Hozzátette: Bihar megye az ország hetedik legnagyobb befizetője a központi költségvetésbe, Kolozs a második, mégis össze akarják vonni e kettőt – ebből pedig csakis a kisebbiknek származik majd hátránya. Megismételte, hogy az RMDSZ helyi referendumokat kezdeményezne a régiósításról. Összesen hat megye minél több településén próbálkoznának ilyesmivel. Konkrét menetrendjük nincs erre, de ősszel terveznek belevágni.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!