ERDON Helyi hírek

2013.07.30. 15:26

Újra megszervezik a MASH-tábort

Idén augusztus 1–8. között ismét megszervezik a XVIII. MASH-tábort Pádison, a turisták által is igen kedvelt Glăvoi réten. A részletekről a SARTISS egyesület képviselői beszéltek.

Idén augusztus 1–8. között ismét megszervezik a XVIII. MASH-tábort Pádison, a turisták által is igen kedvelt Glăvoi réten. A részletekről a SARTISS egyesület képviselői beszéltek.

Az elsősorban orvostanhallgatóknak szóló tábort a SARTISS Egyesület tizenhárom éve szervezi meg rendszeresen. A jelenleg szünetelő téli MASH-táborokkal (Medical Adventure School in Holiday) együtt idén már tizennyolcadik alkalommal vernek tábort a fiatalok Pádison. Dr. Hadrian Borcea a SMURD Bihar megyei sürgősségi mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy az idei táborban 60 fiatal vesz részt az ország minden részéről. A nyolc nap alatt a résztvevők megtapasztalhatják a speciális esetekben történő mentést, megtanulhatják hogyan léphetnek közbe egyes sürgősségi esetekben, mikor az infrastrukturális lehetőségek korlátozottak. A tábor célja, hogy kiszakítsa a fiatalokat a megszokott, kényelmes környezetből, és minél élethűbb körülményt teremtsenek egy hegyi vagy barlangi balesethez, és ennek megoldásához korlátozott felszereléssel. Dr. Hadrian Borcea hangsúlyozta, hogy a táborban elméleti és gyakorlati oktatás is lesz, de a hangsúly a gyakorlatra fog esni. A résztvevők a hegyi mentés eljárásait, módszertanának alapjait fogják elsajátítani a nyolc nap alatt. A cél, hogy az egyetem padjaiból kiszabadulva, élesben is kipróbálják magukat.

Programok

A tábor résztvevői az egy hét alatt különféle mentési technikákkal, elsősegély nyújtási módszerekkel, a hegyi tájékozódással, hegyi mentéssel, kutyás mentéssel ismerkedhetnek meg, hegyi mentési bemutatókon vesznek részt, elsősegély pontot hoznak létre a tábor területén, amely a kemping összes lakóját ellátja szükség esetén, valamint tematikus versenyt is szerveznek. A sajtótájékoztató során felszólalt többek között dr. Mircea Șandor, a Nagyváradi Egyetem képviselője és Lucian Nistor, a Bihar megyei Salvamont-Salvaspeo hegyi és barlangi mentőszolgálat vezetője. A XVIII. MASH-tábort a SARTISS Egyesület szervezi több helyi és országos intézmény támogatásával.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!