ERDON Helyi hírek

2013.07.07. 18:33

Újabb három kizárt érettségiző

Rendben zajlott Bihar megyében az érettségi utolsó megmérettetése is. Sokféle tantárgyból vizsgáztak, a tételek tudomásunk szerint nem okoztak meglepetést. Három diákot zártak ki.

Rendben zajlott Bihar megyében az érettségi utolsó megmérettetése is. Sokféle tantárgyból vizsgáztak, a tételek tudomásunk szerint nem okoztak meglepetést. Három diákot zártak ki.

Az utolsó próba a szaknak megfelelő választott tantárgy volt. Ezúttal tehát több lehetőség közül választhattak az érettségizők, ki-ki amellett döntött, amit könnyebbnek érzett. Az Ady Endre Középiskolában érettségizők közül a legtöbben földrajzból vizsgáztak pénteken (ezt a tantárgyat a humán szakokon végzettek választhatták), de sokan írtak dolgozatot szerves kémiából, anatómiából, növénytanból, voltak, akik az informatikát választották, néhányan pedig pszichológiából, fizikából vagy szociológiából mérettettek meg. Mint már írtuk, az Adyban vizsgáztak a Lorántffy Zsuzsanna, valamint a Szent László iskolában végzettek is.

Vélemények

Akiket megkérdeztünk, azt mondták, hogy a földrajz nem volt nehéz, ráadásul, mivel a tételeket románul és magyarul is megkapták, némi segítséget jelentett számukra az, hogy a térképhez nem kellett minduntalan visszalapozniuk, mivel maguk előtt tarthatták a másik változatot. Az informatikát ugyancsak nem találták különösen nehéznek az érettségizők. Fenesi Győző, a Lorántffy Zsuzsanna gimnázium informatika tanára szerint az átmenő jegyet könnyen elérhette az, aki tanult, mindent összevetve nehezebb tételekre számított. Az anatómiából és genetikából kapott tételekre számítani lehetett, a növénytan kifejezetten könnyű volt, a szervetlen kémia nem volt nehéz, mondták az érettségizők, és, mint hallottuk, a fizika tételek sem okoztak meglepetést. A szerves kémiát közepesen nehéznek találták, az első három pont „nevetségesen könnyű volt”, az utána következők pedig fokozatosan nehezebbek, mondták.

Takács Tündétől, az Ady Endre Középiskola kémiatanárától megtudtuk: a márciusi érettségi-szimulálás eléggé ráijesztett a végzősökre, ugyanis nehéz volt és elég gyenge eredmények születtek – de végül is jó, hogy így történt, mert mindenki még inkább elkezdett tanulni, a tényleges tételek pedig többnyire kellemes meglepetést okoztak.

Rendben ment

Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelőtől megtudtuk: az utolsó próbára 5437-en iratkoztak fel Bihar megyéből és 5200-an jöttek el a vizsgára. Mivel sokféle tétel volt, a sokszorosítás 35–40 percet vett igénybe, fennakadások nem voltak. Pénteken is kizártak három diákot az érettségiről. Mindhárman puskázni próbáltak, sőt, egyikük neki is fogott, úgyhogy ő a következő két érettségi szesszióra sem iratkozhat fel. Hármójuk közül egyikük a margittai Horea iskolában vizsgázott, ketten pedig Sonkolyoson. Velük hétre nőtt a kizárt érettségizők száma Bihar megyében.

Az eredményeket ma, tizenkét óráig függesztik ki, s ugyancsak a mai nap folyamán, 12 és 16 óra között lehet megóvni a dolgozatokat. A végső eredményeket július 12-én, pénteken teszik közzé. 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!