ERDON Helyi hírek

2013.07.18. 13:19

Új otthon a csillagocskáknak

A Nagyvárad-Réti Református Egyházközség parókiája, illetve gyülekezeti háza mellett elkezdődtek az ingatlan bővítését célzó építkezési munkálatok. A Csillagocska Zeneóvoda költözik majd oda.

A Nagyvárad-Réti Református Egyházközség parókiája, illetve gyülekezeti háza mellett elkezdődtek az ingatlan bővítését célzó építkezési munkálatok. A Csillagocska Zeneóvoda költözik majd oda.

Dr. Pálfi József várad-réti parókus lelkipásztor, a Csillagocska Alapítvány elnöke szerdán az Erdély Online-nak elmondta, hogy évek óta folyik az építkezés a református egyházközségnél. Az elmúlt egy-két esztendőben befejezték a templom teljes renoválását, a külső és belső felújítási munkálatokat. Ezt az udvar kellőképpen való rendbetétele követte, így kialakították az 1956-os emlékparkot, tehát mindenféle szempontból megszépült az istenháza és környéke. A közelmúltban hozzáfogtak a tavaly fennállásának tíz éves jubileumát ünneplő Csillagocska Alapítvány által működtetett Csillagocska Református Zeneóvodának szánt ingatlanszárny megépítéséhez is, hiszen évek óta sugallja a közegészségügyi hatóság, hogy nemigazán megfelelő a templom alagsora a tanintézmény számára, azzal együtt, hogy nagyon szépen és sikeresen működik, a vonatkozó hatályos törvények tiszteletben tartásával. Most jutottak el oda, hogy a magyar kormány jóvoltából egy komolyabb összeget sikerült elnyerniük, melyből elkezdődhetett az építkezés a parókia mellett. Istennek hála, a meglepő épületek, illetve az udvar még teret biztosítanak a bővítésre, arra, hogy egészen a kerítésig terjeszkedjenek. Ez azt jelenti, hogy több 330 négyzetméter az a három színt, mellyel bővíteni tudnak. A teljes alagsori részt étkezdének, az első szintet két foglalkoztató teremnek, illetve az ezekhez tartozó mellékhelyiségnek, raktáraknak, pedagógusszobának, vizesblokknak fogják használni, a manzárd részen pedig úgyszintén két szobát, illetve az ezekhez kapcsolódó helyiségeket alakítanak ki. Így lesz tulajdonképpen 80 gyermek számára megfelelő hely.

Jövő tavasszal

- Nyilván mi tervezünk, próbálkozunk, de majd Isten eldönti, mikor látja jónak, hogy befejezzük a munkálatokat. Az eddigi támogatásnak- ami mintegy 10 millió forint az Emberi Erőforrások Minisztériuma vallásügyi osztályától- köszönhetően szeptemberben, szakkifejezéssel élve már úgymond pirosban, vagyis falakkal és tetőcserepekkel ellátva szeretnénk látni az épületet. Ősszel még ugyanott fogjuk kezdeni az oktatást, ahol abbahagytuk, de nagyon bízunk abban, hogy késő ősszel, illetve télen sikerül majd újabb pályázati összeget elnyernünk, amivel, ha minden jól megy, akkor jövő tavasszal szeretnénk végleg befejezni az építkezést, hogy 2014 őszén már az új épületben kezdődhessen az oktatás, nevelés. Eddig négy óvodai csoportunk volt, és ezen a továbbiakban sem akarunk változtatni. Kényelmes, világos, nagy termekben zajlanak a tevékenységek, aszerint az elv szerint működünk, hogy egy-egy csoportban ne legyen nagyon sok gyermek, hogy a pedagógusok jobban oda tudjanak figyelni mindenkire kivétel nélkül. Tehát annak ellenére, hogy túljelentkezés van évről-évre, kénytelenek vagyunk egy vonalat meghúzni, mert nem túlzsúfolt csoportokat szeretnénk, hanem olyan létszámúakat, mellyel minőségi munkát lehet folytatni, hangsúlyozta a tiszteletes.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!