ERDON Helyi hírek

2013.07.10. 16:16

Palagáz Bihardiószegen is?

A napokban egy kőolajipari vállalkozás szakemberei jártak Bihardiószegen. Bevallásuk szerint szénhidrogént keresnek, a polgármester azonban másra gyanakszik.

A napokban egy kőolajipari vállalkozás szakemberei jártak Bihardiószegen. Bevallásuk szerint szénhidrogént keresnek, a polgármester azonban másra gyanakszik.

Az elmúlt héten megkereste a bihardiószegi önkormányzatot egy kőolajipari vállalkozás. Bemutatkozásuk során elmondták, hogy egy orosz cég leányvállalataként működnek, Romániában fő tevékenységi körük szénhidrogén származékok kitermelése. Mados Attila polgármester lapunknak nyilatkozva elmondta: közölték vele, hogy több százmillió eurót szándékoznak a közeljövőben befektetni Romániában - többek között Diószegen is. Tudomásukra jutott, hogy Bihar megyében három potenciális szénhidrogén származék lelőhelyet tartanak számon, Diószeg az egyik ilyen zónának a része, és a következő hetekben szeretnének (ígéretük szerint) "kőolaj után kutatni". A folyamat első része a talajrétegek úgynevezett "akusztikus feltérképezése", melynek során egy szeizmikus vibrációs teherautóval (több mint 30 tonnás monstrum) rezgő hullámokat idéznek elő, a visszaverődő hanghullámokból pedig meghatározzák az altalajkincseket.

Mit is keresnek?

Mivel az utóbbi hónapokban igen "forró téma" volt az úgynevezett palagáz-kitermelés, melynek során a kőzetrétegben "megragadt" gázbuborékokat hidraulikus rétegrepesztéssel, azaz víz és 560 (!) féle kémiai vegyület magasnyomású bepumpálásával érik el. Itt van az óriási kockázat, ugyanis megvan annak az esélye, hogy a befecskendezés során ez a vegyület a kisebb szilárdságú homokos rétegekben (amely jellemző az Érmellékre) talál magának helyet ezzel mérgezve az ivóvízkészletet. Ennek tudatában a polgármester megkérdezte a cég képviselőit: nem palagázt keresnek-e? Nemmel válaszoltak, mondván, hogy tevékenységük a szénhidrogének kitermelése. Mados Attila szerint ez így még talán rendben is lenne, csakhogy a témában kutakodva azt találjuk, hogy a palagáz tudományosan "nem konvencionális szénhidrogén"-ként van említve. Azt, hogy mit is szeretnének keresni Diószegen, remélem tisztességesen elmondják a közeljövőben, fejtette ki az elöljáró, aki mindezt azért hozza nyilvánosságra, mert a cég képviselői valószínűleg meg fogják keresni a diószegi lakosokat is a jövőben, beleegyezésüket kérve a kutatási munkálatok elvégzéséhez, és azt sem zárja ki, hogy bizonyos összeget fognak felajánlani a földtulajdonosoknak. A pénz természetesen nem elhanyagolandó tényező manapság, azonban az önkormányzat álláspontja, hogy "egészségünk, ivóvízkészletünk nem pénzkérdés, a jövő nemzedék irányába pedig mi is felelősséggel tartozunk."

Nem adtak engedélyt

Az önkormányzat semmiféle engedélyt, illetve információt nem adott ki a diószegi tulajdonokról, és semmiféle kutatást nem engedélyezett a településhez tartozó területeken - szögezte le Mados Attila, tehát ha bárki ilyenre hivatkozna, az valótlanságot állít. Aki tehát beleegyezik abba, hogy saját magánterületén kutakodjanak, az ennek fényében döntsön. A polgármester magánvéleménye, hogy kockázatosnak tartja a palagáz-kitermelést, és nem engedélyezne a családja tulajdonában levő területeken semmiféle altalajkincs utáni kutatást, nem beszélve arról, hogy a diószegieknek semmit nem jelent a gáz mint energiaforrás, mert a mezőgazdasági melléktermékek, illetve a fa tüzelőanyag még mindig költséghatékonyabb és kevésbé okoz kiszolgáltatottságot és függőséget a gázmonopóliumok felé.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!