ERDON Helyi hírek

2013.07.24. 12:51

Nyílt nap a Frankfurt házban

Tíz, közepesen súlyos fogyatékkal élő fiatal lakik a nagyváradi Frankfurt házban. Aki akart, szerdán betekintést nyerhetett a mindennapjaikba. Első alkalommal szerveztek nyílt napot itt.

Tíz, közepesen súlyos fogyatékkal élő fiatal lakik a nagyváradi Frankfurt házban. Aki akart, szerdán betekintést nyerhetett a mindennapjaikba. Első alkalommal szerveztek nyílt napot itt.

A házat 2003-ban létesítette a németországi Alsterdorf Alapítvány, a létesítmény éveken át a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Hivatal fennhatósága alá tartozott, 2011 óta pedig, több más hasonló létesítménnyel együtt visszakerült az Alsterdorf Alapítványhoz – tudtuk meg Marius Vidican nevelőtől, a ház vezetőjétől, akivel a tágas, kellemesen berendezett nappaliban beszélgettünk. Tíz fiatal lakik a házban, négy fiú és hat lány, mindannyian elmúltak 18 évesek, a legidősebb pedig 34 éves. Legnagyobbrészt Csegődről és Kágyáról kerültek ide, azzal a céllal, hogy elsajátíttassák velük az önálló élethez szükséges tudnivalókat.

Az önállóság útján

„Persze ez nincs időhöz kötve, van, aki éveken át marad itt” - mondta a nevelő. Aki viszont bizonyos fokig önállóvá vált, átmehet a lakások egyikébe, ahol már legnagyobbrészt maguk az ellátottak főznek és a nevelők naponta kevesebb órát töltenek velük. Ideális esetben, ha sikerül állást találniuk, akkor onnan albérletbe költöznek, ahol már nagyrészt önfenntartókként élnek – de heti pár órát át itt is nevelő társaságában töltenek, s jövedelemkiegészítést is kapnak az alapítványtól. Jelenleg 59 fogyatékkal élő személy számára biztosít ellátást az Alsterdorf Alapítvány a Megyei Tanács támogatásával hét váradi és egy székelyhídi ingatlanban, tudtuk meg.

Miközben megnézzük a tiszta, otthonosan berendezett szobákat, megtudjuk: a fiatalok közül hárman dolgoznak, öten pedig két hónapja önkéntesként tevékenykednek a Nagyváradi Állatkertben, a zöldövezetet gondozzák. „Fontos, hogy legyen elfoglaltságuk és hogy érezzék hasznosnak magukat. Értsék meg, hogy segítséget nem csak elfogadni, hanem adni is tudni kell”- mondta a központ vezetője. Ketten iskolába járnak, egyikük asztalosmesterséget tanul, másikuk pedig az írás és az olvasás elsajátításánál tart. Heti több alkalommal egy nappali központba is járnak, amúgy nap közben mindenféle kézműves tevékenységet folytatnak: festenek, rajzolnak, gyertyát készítenek.

Barátok

Nagyon szeretik az állatokat, jelenleg két kutyát halmoznak el szeretetükkel, Pixit és Totót, de egy aranyhaluk is van az udvaron létrehozott tavacskában. Kedvenc helyük az udvaron berendezett kis sarok, amelyet saját készítésű bútorokkal rendeztek be. Időközben látogatók jönnek: mint megtudjuk, ők piaci vállalkozók, akiknek a fiatalok rendszeresen segítenek rakodni, árut rendezni. Leülnek, elbeszélgetnek velük, kellemesen telik az idő…

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!