ERDON Helyi hírek

2013.07.09. 12:21

Megújuló energia-ipari szolgáltató központok létesülnek

Nagyvárad- Kedd délelőtt Nagyváradon tartották a Business Energy megújuló energia-ipari szolgáltató központok kialakítása Hajdú-Bihar és Bihar megyékben elnevezésű projekt nyitókonferenciáját.

Nagyvárad- Kedd délelőtt Nagyváradon tartották a Business Energy megújuló energia-ipari szolgáltató központok kialakítása Hajdú-Bihar és Bihar megyékben elnevezésű projekt nyitókonferenciáját.

Az egybegyűlteket Ciprian Barna, a Nagyvárad Metropolisz Övezet Településközi Fejlesztési Egyesület főigazgatója köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy két olyan, környezetvédelmi jellegű befektetésről van szó Fugyivásárhely községben, illetve a magyarországi Téglás városban, mely jelentős hatást fog gyakorolni a mikrorégió üzleti életére. Ioan Pop fugyivásárhelyi polgármester arról számolt be, hogy az ötlet 2008-ban, a gazdasági válság kirobbanás idején merült fel, elkészítették a tenderfüzetet, árajánlatokat vártak, majd lehetséges partnereket kerestek Magyarországon, akikkel sikeresen pályázhatnak uniós pénzforrásra.

A Business Energy megújuló energia-ipari szolgáltató központok kialakítása Hajdú-Bihar és Bihar megyékben elnevezésű projekt részleteit Czibere Béla, Téglás polgármestere és a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Szövetséget képviselő Novotni Lajos ismertették. Megtudtuk tőlük, hogy a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 finanszírozásával, huszonnégy hónap latt megvalósuló pályázat két fő eleme egy-egy megújuló energia szolgáltató központ létesítése Tégláson és Fugyivásárhelyen. Vezető partner Téglás Város önkormányzata, projekt partnerek pedig a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Szövetség, Fugyivásárhely Község Önkormányzata és a Nagyvárad Metropolisz Övezet Településközi Fejlesztési Egyesület. A tervezett befejezés időpontja 2014. október 31., az összköltség pedig 1.738.942 euró, melynek 90 százaléka vissza nem térítendő támogatás. Tégláson a Hajdú Ipari Park területén található, korábban kultúrházként és ebédlőként funkcionáló épületet újítják fel, mely kivételezés elkezdése néhány napon belül, július 16-án fog megtörténni. Eddig előkészítették az engedélyeztetési és kiviteli terveket, valamint a megvalósíthatósági tanulmányt, és kiválasztották a közbeszerzési tanácsadót, a műszaki ellenőrt, a rendezvényszervezőt és a kivitelező céget, hátra van még az eszközbeszerzés (megújuló energiás gépészet, laboreszközök). A majdani megújuló energia szolgáltató központ földszintjén kiállító- és előadó termek, irodák, büfé és laborok lesznek, az emeletén irodák és raktárak. Fontos részletkérdés ugyanakkor, hogy az üzleti inkubátorházként is működő majdani létesítmény nem csupán az újrahasznosítható energiaforrások népszerűsítését fogja szolgálni, hanem lehetőséget teremt majd a berendezéseket gyártó cégeknek mérési kísérletek elvégzésére is.

Fotovoltaikus lemezek

Ciprian Barna arról beszélt, hogy Fugyivásárhelyen két héttel ezelőtt fogtak neki az építkezési munkálatoknak, zöldmezős beruházásként egy 2,3 hektáron elterülő park területén. A 493 négyzetméter beépített területű ingatlan földszintjén kiállítóterem, előcsarnok, raktárak és mosdók, első emeletén 5 irodahelyiség, mosdók, egy 62 két férőhelyes konferenciaterem, előcsarnok és raktárak lesznek, a második emeleten pedig műhelybeszélgetésekre alkalmas termet alakítanak ki. Az elektromos energiát környezetkímélő módon, saját fotovoltaikus lemezek és szélenergia központ segítségével fogják előállítani.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!