ERDON Helyi hírek

2013.07.18. 13:25

Madár pihenőhely a Körösön

Nagyvárad- Néhány napja egy különös kompozíciót, azaz egy virággal teli csónakot lehet látni a Körösön, a Szováta utca híd közelében. A készítője, Derzsi Pálma egyetemista beszélt róla honlapunknak.

Nagyvárad- Néhány napja egy különös kompozíciót, azaz egy virággal teli csónakot lehet látni a Körösön, a Szováta utca híd közelében. A készítője, Derzsi Pálma egyetemista beszélt róla honlapunknak.

 

Derzsi Pálma az Erdély Online-nak elmondta, hogy kerttervezés és tájépítészet szakon tanult a kolozsvári Agrártudományi Egyetemen, ahol most fejezi be mesteri tanulmányait. Úgy gondolta, hogy egy olyan zöld projektet valósít meg, mely valahogy kapcsolódik a városhoz, mert az öko-urbanisztika téma valahogy mindig érdekelte az elmúlt hat évben során. A kedvese említette neki, hogy nagyon sok madarat szokott látni a Szováta utcai híd környékén, azonban ritkán merészkednek ki a partra, a hattyúk kivételével bizonyára félnek az emberektől. Innen jött az ötlet, hogy milyen jó és hasznos lenne számukra kialakítani valamilyen partközeli pihenőhelyet. Böngészve az internetet, egy olyan hírre bukkant, hogy valahol a világban, az egyik óceánnak a partján megfeneklett egy hajó, és dús növényzet, túlzással élve egy kisebb erdő nőtt ki a fedélzetén. Arra gondolt, hogy ő is kialakít zöld szigeteket a Körösön, egy csónakot a barátai segítségével néhány napja ki is helyezett, és még kettőnek a kitevése várható. Azért ez az időtávolság, mert kíváncsi volt arra, hogy miként reagál a csónak az időjárási viszonyokra, illetve egyéb külső körülményekre.

A ladikba földet és olyan növényeket ültetett, melyek egyaránt bírják a folyamatos napsütést, a szárazságot és az esőt is, valamint olyan úgynevezett színfoltokat is kihelyezett, melyek vonzzák a madarakat. Ahogy az ideje engedi, igyekszik magvas növényeket is a csónakba tenni, például dísznapraforgót, valamint tavi- és vízinövényeket. A 2x1 méteres, vízhatlan és környezetkímélő lakkal kezelt facsónak aljára flakonokat tett, melyeket bioanyaggal fedett be, az orrát pedig olyan alakúra csinálta, hogy bírja a sodrást. Beszélgetőpartnerünk megjegyezte: nagy örömöt jelentett számára, amikor az egyik alkalommal látta, hogy egy sirály máris érdeklődést tanúsított a kompozíció iránt, illetve a halászok azt mondták neki, hogy egyéb madarakat is láttak rajta.

Októberig

A csónakok októberig lesznek kint, ugyanis addig kapott rá engedélyt a Polgármesteri Hivataltól és a Körösök Vízügyi Igazgatóságtól, mely intézményektől egyéb, gyakorlati segítséget is kap a terve megvalósításához. Próbált pályázati úton hozzájutni a kivitelezéshez szükséges pénzösszeghez, azonban ez sajnos nem sikerült neki, ezért a szülei finanszírozták a projektjét, csaknem 1000 euróval, melyet reményei szerint visszafizet majd nekik, amikor úgy fog állni anyagilag. Emellett a világhálón két speciális oldalon is népszerűsíti a munkáját, arra számítva, hátha akadnak adakozó kedvű idegenek, de ezeken kívül nincs más pénzforrása.

Távoli tervei közt szerepel, hogy egy jobb minőségű, levédetett prototípust csináljon a csónakokból, mellyel más városokban házalna.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!