ERDON Helyi hírek

2013.07.09. 13:28

Középkori hangulat Élesden

Július 13-án az élesdi Constantin Serban Általános Iskolában szervezik meg a középkori várnapot.

Július 13-án az élesdi Constantin Serban Általános Iskolában szervezik meg a középkori várnapot.

Az Európai Unió Szektoriális Operatív Programjából finanszírozott programot először tavaly decemberben rendezték meg a város sportcsarnokában. Akkor mintegy ezerötszázan voltak jelen, míg a mostani eseményre háromszor ennyi embert várnak. A szombati rendezvényről tartott sajtótájékoztatón Nicolae Cureu projektmenedzser és Debreczeni Sándor főszervező elmondták, hogy céljuk promoválni a térséget turisztikai szempontból. Etekintetben kiemelkedő jelentőségű az Élesdtől mintegy öt kilométerre lévő Sólyomkővár, amelyet vissza szeretnének állítani a turisztikai körforgásba. Ehhez arra lenne szükség, hogy felújítsák az oda vezető erdőutat, illetve hogy felújítsák magát a várat. Cureu hozzátette, hogy az erdőút felújítása talán már az idén elkezdődik.

Változatos programok

Magáról az általános iskola udvarában lezajló eseménysorozatról Debreczeni Sándor elmondta, hogy kézművesek fognak a helyszínen elkészíteni korabeli tárgyakat, ugyanakkor lesz korabeli hangszerek, ruhák bemutatója is. A szervezők felkértek ötven helyi diákot, hogy öltözzenek be korabeli ruhákba és a városban is járjanak, ezzel is felhívva a figyelmet az iskolában zajló eseményre. A rendezvény délelőtt tíz órától kezdődik, tizenegy órakor nyitják meg a Sólyomkővár történetét bemutató kiállítást, tizenkét órától kezdődik hivatalosan a középkori kézműves foglalkozás. A nap folyamán többször is lesz középkori táncok bemutatója, kardvívás, íjászat, míg negyed egytől, illetve fél háromtól középkori zenei hangverseny szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A tartalmas és szórakoztatónak ígérkező esemény délután öt órakor zárul. Amennyiben igény mutatkozik, akkor lesznek kiszállások Sólyomkővárhoz. Cureu elárulta, hogy a középkori napok első két idényét uniós támogatásból szervezték meg – a szombati rendezvény mintegy negyvenezer lejbe fog kerülni – , de a jövőben a város akár saját költségvetésből is megszervezné ezt a rendezvényt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!