ERDON Helyi hírek

2013.07.22. 13:02

Kirándultak, túráztak a speciális óvodások

Nemrégiben az érmihályfalvi speciális óvodába járó gyerekek feketeerdői táborozáson vettek részt. Az azóta véget ért nyaralás után az egyik gyerek anyukáját kérdeztük tapasztalatairól.

Nemrégiben az érmihályfalvi speciális óvodába járó gyerekek feketeerdői táborozáson vettek részt. Az azóta véget ért nyaralás után az egyik gyerek anyukáját kérdeztük tapasztalatairól.

Az egy hetes táborozáson 6 gyerek vett részt négy felnőtt (3 szülő és egy dada) kíséretében. Feketeerdőn a megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság speciális tábora várta őket, ahol minden olyan szabálynak eleget tesznek, ami a fogyatékkal élők fogadására kötelező, például könnyítik a közlekedésüket, szivaccsal látják el azokat a helyeket, ahol balesetveszélyt lehet sejteni. Rusz Erzsébet a szellemi és mozgássérült 7 éves Janika anyukája, akitől megtudtuk, hogy az ilyen hátránnyal élők esetében nem jellemző a nyaralás, a kirándulás, esetleg akkor mozdulnak ki otthonról, ha kezelésekre járnak. Esetükben ez volt az első ilyen kirándulás, és csak pozitív élményekről tudtak beszámolni. Kifogástalan volt az ellátásuk, és a környezetváltozás, a speciális programok jótékony hatással voltak a gyerekekre.

Túráztak, hegyet másztak

A speciális programok zömében úgynevezett mozgásterápiás gyakorlatokat jelentettek, melyek az összpontosítást, az egyensúly megtartását gyakoroltatták. A szabadidős programokban szerepelt például túrázás, hegymászás, és a gyerekek kisebb-nagyobb pihenőkkel akár 4 kilométeres szakaszokat is megtettek, mindig várva a másnapi kirándulást. Rusz Erzsébet - akár csak sorstársaik - nagyon reménykedik benne, hogy a kezdeményezésnek lesz folytatása. Erre ígéretet tett dr.Turucz Mária családorvos, megyei tanácsos, aki egy hollandiai támogató, továbbá a helyi általános iskola mellett egyik szponzora volt a táboroztatásnak. A doktornő úgy tervezi, hogy nem csak folytatás lesz, de hagyománnyá válik a speciális óvodába járók nyaraltatása, sőt, azt egészséges gyerekkel együtt kellene megtartani, mert az egyrészt szolgálná a hátrányos helyzetűen szocializációját, másrészt az egészségeseket is hozzászoktatná a világ sokféleségéhez.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!