ERDON Helyi hírek

2013.07.17. 12:37

Hazaiak külföldi kezeléséről

Ez év elejétől egészen mostanáig több mint 8200 európai egészségbiztosítási kártyát igényeltek megyénkben, tájékoztat a Bihar megyei Közegészségügyi Pénztár.

Ez év elejétől egészen mostanáig több mint 8200 európai egészségbiztosítási kártyát igényeltek megyénkben, tájékoztat a Bihar megyei Közegészségügyi Pénztár.

A kártya lehetőséget biztosít arra, hogy az unió tagállamaiban ugyanolyan körülmények között részesüljenek egészségügyi szolgáltatásokban a hazai biztosítottak, mint az adott ország állampolgárai. Nem csupán sürgősségi ellátásról van szó, hanem egyéb kezelésekről is, viszont a kártya nem fedezi az utazás előtt már meglévő betegségek kezelését, áll a megyei pénztár közleményében. Az ellátás az adott ország közegészségügyi rendszere szerint történik, tehát előfordulhat például, hogy egy kezelés ingyenes Romániában, de ott csak részben térítik, vagy fordítva. A különbözetet a páciensnek kell törlesztenie.

Fontos a biztosítás

Oana Ungur, a Bihar megyei Közegészségügyi Pénztár szóvivője kérdésünkre elmondta: újabban a kártya visszamenőleg is érvényes, azaz ha valaki külföldön kórházi kezelésre szorul, az adott kórház elküld egy típuskérvényt a pénztárhoz, mely kiállítja a kártyát, s a dokumentum alapján a kórház biztosítja a hazai beteg térített kezelését. Viszont mindehhez szükséges az, hogy a betegnek legyen egészségügyi biztosítása. Hiába van kártyája, ha időközben elvesztette a munkahelyét és nem jelentkezett, hogy nyilvántartásba vegyék munkanélküliként, vagy elmulasztotta fizetni a biztosítást, tudtuk meg a szóvivőtől. Ilyen esetekben a külföldi kórházi kezelésért fizetnie kell, nem törlesztheti visszamenőleg az egészségbiztosítási hozzájárulást. Főleg azok járhatnak így, akik kiváltják a kártyát, de időközben elmennek külföldre dolgozni és a biztosítást elmulasztják fizetni. Ilyen esetek elkerülése végett a szóvivő azt ajánlja: fizessék ki például félévre előre az egészségbiztosítást. Jelenleg egyébként a legkisebb egészségbiztosítási járulék havi 44 lej, s a közpénzek felügyelőségénél lehet törleszteni.

Iratok

A kártya maga ingyenes, méretre akkora, mint egy bankkártya, s tulajdonosának legfontosabb adatait tartalmazza. Hat hónapig érvényes. Az igénylőknek egy típuskérvényt kell leadniuk a pénztárnál, melyhez mellékelniük szükséges a személyazonossági okiratuk másolatát, valamint egy bizonyítékot arról, hogy legalább öt éve van egészségügyi biztosításuk. Ez lehet például egy bizonylat, mely tartalmazza az alkalmazásuk dátumát, nyugdíjszelvény, vagy bármilyen specifikus okirat, melyből kikövetkeztethető a szükséges információ. 14 év alattiak esetében a személyi kártya másolata helyett a születési bizonyítvány másolatára van szükség.

Jelenleg a kártyát a kérvény benyújtásától számítva mintegy három héten belül kapja meg az igénylő. Más periódusokban pár nap alatt szállítják ki, tudtuk meg. Sürgős esetekben az igénylőnek módjában áll kártya helyett úgynevezett ideiglenes bizonylatot kiváltani, melyet 24 óra alatt kaphat kézhez, s mely a kártyával megegyező módon használható fel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!