ERDON Helyi hírek

2013.07.23. 13:39

Hamis Dragnea közvéleméy-kutatása

A Bihar Megyei Tanács elnöke szerint nem hitelesek annak a közvélemény-kutatásnak az adatai, melyek a leendő régiók fővárosaira vonatkoznak.

A Bihar Megyei Tanács elnöke szerint nem hitelesek annak a közvélemény-kutatásnak az adatai, melyek a leendő régiók fővárosaira vonatkoznak.

Mint arról már lapunkban is hírt adtunk, Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes a múlt héten ismertette egy közvélemény-kutatás eredményeit, melyből kiderül, hogy a nyolc tervezett régió lakosai mely városokat választanák szívesen régióközpontnak. A Bihar megyét is magában foglaló Észak-nyugati fejlesztési régióban állítólag a megkérdezettek 63 százaléka szeretné azt, hogy a régióközpont Kolozsvár legyen, és mindössze 9,5 százalék mondta azt, hogy legyen Nagyvárad a régióközpont. „Dragnea közvélemény-kutatásáról azt se lehet tudni, hogy ki, mikor csinálta. Kétségbe vonom ennek a kutatásnak az igazságértékét” - szögezte le keddi sajtótájékoztatóján Cornel Popa a Bihar Megyei Tanács, egyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei elnöke. A politikus annál is inkább kételkedik az említett felmérés adataiban, mert, mint mondta, többször konzultált Szatmár, Szilágy és Máramaros megyék vezetőivel, akik mindannyian egyetértenek abban, hogy ezek a megyék Bihar megyével kiegészülve alkossanak külön régiót. Sőt, Cornel Popa hozzátette, hogy említett tárgyalópartnereinek a zöme azzal is egyetértene, hogy Nagyvárad legyen a régióközpont. „Nagyvárad a történelem folyamán soha nem tartozott Kolozsvár alá közigazgatásilag” - hangoztatta többször is Cornel Popa, ezzel is azt jelezve, hogy teljesen indokolatlan és megmagyarázhatatlan lenne, ha Nagyvárad egy Kolozsvár központú régió része lenne.

Kellenek a fejlesztések

Cornel Popa sajtótájékoztatóján sürgette a román kormányt, hogy adjon zöld utat az uniós finanszírozású beruházásoknak. Popa elhibázottnak tartja azt a kormánypolitikát, mely szerint a köztartozás szinten tartása érdekében befagyasztják az uniós fejlesztési programokat is. Popa azzal érvelt, hogy az államháztartási hiány nagyon kis mértékben csökkenne az uniós beruházások megvalósítása után, ellenben az infrastrukturális fejlesztések és beruházások gazdasági fellendülést hozhatnak az adott régió számára. Bihar megyében a Fekete-Erdő – Nagyfalu (Szilágy megye), valamint a Nagyvárad-Déva utak felújítása várat magára, pedig ezeket az uniós pénzekből történő beruházásáokat mihamarabb el kellene kezdeni, magyarázta Popa. A megyei tanácselnök elárulta, hogy július 27-án a Belényes-Vaskohsziklás, július 29-én pedig az Élesdi körgyűrű megépítésének licitációjára kerül sor.

Látogatás

A megyei tanácselnök bejelentette: július 25-28 között a Bihar Megyei Tanács delegációja az olaszországi Trento régióba látogat. A Cornel Popa vezette küldöttség tagja lesz a Nagyváradi Állami Egyetem rektora, az építészkamara vezetője, a megyei főépítész, a megyei természetvédelmi területek és a környezetvédők képviselője. Popa kifejtette, hogy látogatásuk fő célja megtudni, Trento régióban miképpen aknázzák ki a természeti adottságokat, hogyan kezelik a természetvédelmi területeket, és az ottani tapasztalatokat kívánják itthon is gyakorlatba ültetni. Cornel Popa leszögezte, hogy szerinte a megyében tevékenykedő természetvédők sokszor túlzó álláspontot képviselnek, azt hangoztatják például, hogy a természetvédelmi övezeteket nem kell és nem szabad infrastrukturálisan fejleszteni gazdasági megfontolásból, a megyei tanácselnök azonban úgy látja, hogy az olyan helyeket, mint Biharfüred, Pádis, vagy Vértop turisztikailag jobban ki kellene aknázni, és ez szükségessé teszi a különböző infrastrukturális beruházásokat.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!