ERDON Helyi hírek

2013.07.07. 18:07

Folklórfesztivál volt Váradon

Nagyvárad- A múlt hétvégén immár harmadik alkalommal szerveztek nemzetközi népzenei fesztivált Nagyváradon. A fő helyszín ezúttal a Bémer tér volt, péntek délután látványos felvonulás is volt.

Nagyvárad- A múlt hétvégén immár harmadik alkalommal szerveztek nemzetközi népzenei fesztivált Nagyváradon. A fő helyszín ezúttal a Bémer tér volt, péntek délután látványos felvonulás is volt.

Az elmúlt hétvégén, július 5-7. közt Nagyvárad önkormányzata, a Mária Királyné Színház, a Crişana Néptáncegyüttes és a Bihar Megyei Tanács társszervezésében nemzetközi népzene fesztivál helyszíne volt a Bémer tér, a színházépület előtti rész. Hét országból érkeznek résztvevők- Ciprusról, Görögországból, Szerbiából, Szlovákiából, Törökországból, Magyarországról és Romániából-, utóbbi két országot egy kecskeméti néptánccsoport, valamint a krajovai Maria Tănase, a Suceava-i Ciprian Porumbescu, a zilahi Porolissum és a váradi Crişana néptáncegyüttesek képviselték. Marketing célokból péntek délután a város különböző részein rövid produkciókat mutattak be a néptáncosok, illetve 16.30-18.00 óra között felvonultak a Szakszervezetek Művelődési Háza- Magheru sugárút- korzó- Bémer tér útvonalon.

Kurázsi Táncműhely

A háromnapos rendezvényen egyetlen magyar néptánccsoport, a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely Egyesület együttese volt jelen, amelynek elnöke, Takács Zsolt az Erdély Online-nak elmondta, hogy 1994-ben alakultak, és harminc tagjukkal érkeztek Váradra, akik különböző korosztályokat képviselnek. Az együttesvezetőjük Csuma Sándor, az idősebbek pedig közel 30 éve ismerik egymást, hiszen korábban a kecskeméti táncegyüttesben dolgoztak együtt. Nagyváradon még sohasem léptek fel, viszont Európa, illetve a világ számos tájain igen, például az Azori-szigeteken, Észtországban és Görögországban is. Erre a fesztiválra kecskeméti, kiskunsági, szatmári, szováti, vajdaszentiványi magyar és boncidai román táncokkal készültek, melyeket 20-30 blokkokban adtak elő a Bémer téren.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!