ERDON Helyi hírek

2013.07.14. 15:45

Fajmentés arab pénzből

Az Egyesült Arab Emirátusok trónörökösének alapítványa finanszírozza a püspökfürdői termáltó két endemikus fajának megmentését célzó programot.

Az Egyesült Arab Emirátusok trónörökösének alapítványa finanszírozza a püspökfürdői termáltó két endemikus fajának megmentését célzó programot.

A nagyváradi Körösvidéki Múzeum kezeli a püspökfürdői termáltavat, melynek endemikus fajai – a hévízi lótusz, a Racoviţa-kele halfaj és a bordáscsiga – végveszélybe kerültek, miután a tó az elmúlt télen kiszáradt. Szerencsére mostanra visszanyerte megszokott vízszintjét, de a világon csak ebben a tavacskában élő említett fajok továbbra sincsenek biztonságban. Ezért a múzeum pályázatot nyújtott be a The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund (MBZSCF) alapítványhoz, melyet az Egyesült Arab Emirátusok trónörökös hercege alapított veszélyeztetett fajok megmentése céljából. A múzeum kapott is 13 ezer dollárt az alapítványtól a Racoviţa-kele és a bordáscsiga fogságban történő szaporítására. A váradi múzeum a Galaci Akvárium és a gödöllői Szent István Egyetem agrártudomány szakának szakembereivel fog együttműködni. A két társintézmény munkatársai az intézmények saját laboratóriumaiban kísérlik meg szaporítani a Racoviţa-kele és a bordáscsiga termáltóból vett példányait, és félévente jelentéseket küldenek a Körösvidéki Múzeumnak az elért eredményekről.

Más élőhelyen is

Adrian Gagiu, a múzeum munkatársa elmondta, hogy a két faj fogságban való szaporítására azért van szükség, hogy legyen elég egyed ezekből a fajokból, ha netán a termálvíztó mégis végleg kiszáradna. A fogságban lévő egyedeket más élőhelyen is el lehet terjeszteni, illetve fogságban is lehet tartani, hogy ne haljanak ki végleg, tette hozzá.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!