ERDON Helyi hírek

2013.07.15. 16:13

Elkezdődött az ebösszeírás

Nagyvárad- Hétfő délután a nagyváradi önkormányzat megrendelésére elkezdődött a kutyák megszámlálása és mikrochipekkel való ellátása. Az illetékesek szerint a folyamat hat-nyolc hónapig húzódik.

Nagyvárad- Hétfő délután a nagyváradi önkormányzat megrendelésére elkezdődött a kutyák megszámlálása és mikrochipekkel való ellátása. Az illetékesek szerint a folyamat hat-nyolc hónapig húzódik.

A váradi önkormányzat megrendelésére elkezdődött a város területén élő kutyák megszámlálása, illetve az azonosítást megkönnyítő mikrochipekkel való ellátása. Az első napon két helyszínre szállt ki a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának, a helyi rendőrségnek, a Közterület-fenntartó vállalatnak munkatársaiból, valamint az állatorvosokból álló delegáció: Várad-Hegyaljára (Făcliei, Făgetului, Piatra Craiului, Adevărului utcák és környéke), és a várad-őssi magánházakhoz (Hora Corolian, Ovidiu Densuşianu, Henrik Ibsen, Lăpuşului utcák stb.).

A legnagyobb sajtóérdeklődést a Hora Corolian utcai akció váltotta ki, ahol egy asztalt állítottak ki az egyik házhoz vezető sétányon, és a környéken lakók sorra járultak kutyáikkal az állatorvoshoz. A „páciensek” közt egyaránt volt kicsi és nagy, idegesebb és nyugodtabb természetű eb, természetesen különböző fajtájúak. A tévékamerák kereszttűzében és a hatósági személyek jelenlétében a gazdik azt nyilatkozták, hogy egyetértenek a házőrzőik megszámlálásával, sőt még az ivartalanításukat sem ellenzik. Incidensek nélkül, szép sorjában vonultak az állatorvoshoz és asszisztenséhez, akik a kutyák nyakába, baloldalon helyezték el a chipet, majd felírták a tulajdonosok adatait, és megkérdezték tőlük, hogy később hajlandóak-e sterilizáltatni.

Délutánonként

Az akciók egyébként általában délutánonként fognak zajlani azért, hogy a kutyatulajdonosokat otthon találják. Az összeírás tulajdonképpen a négylábúak fajtájára, méretére, nemére, színére, életkorára és állapotára vonatkozó adatok begyűjtését jelenti, melyekből az önkormányzat egy adatbázist kíván összeállítani. A mikrochip egy egységes kóddal ellátott, mákszem nagyságú elektronikus szerkezet, melynek elhelyezése maximum 1 percet vesz igénybe. A procedúra elvégzése ingyenes, és az önkormányzat illetékeseinek becslése szerint körülbelül hat-nyolc hónapig elhúzódik majd, hiszen Váradon körülbelül 6 ezer kutyát tartanak, a hivatalos adatok szerint pedig a kóbor ebek száma 50-100. Az ivartalanítás viszont 100 lejbe kerül, amennyiben az erre a célra kijelölt állatorvosoknál történik. A mikrochipezés elmulasztása 300 lejtől 600 lejig terjedő, az ivartalanításé 400 lejtől 800 lejig terjedő büntetést von maga után. Két sátrat is felállítanak azok számára, akiket nem találnak otthon: Várad-Hegyalja központjában és a Ghioceilor parkban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!