ERDON Helyi hírek

2013.07.16. 14:00

Bajban levő tsz-nyugdíjasok

Nagyvárad- Az RMDSZ székhelyén tartott kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő egy igazságtalan döntésre hívta fel a figyelmet, amely több ezer tsz-nyugdíjast érint.

Nagyvárad- Az RMDSZ székhelyén tartott kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő egy igazságtalan döntésre hívta fel a figyelmet, amely több ezer tsz-nyugdíjast érint.

Keddi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő embertelennek és helytelennek nevezte azt a döntést miszerint országos szinten végrehajtó jelleggel arra köteleznek több ezer termelőszövetkezeti nyugdíjast, hogy visszamenőlegesen fizessenek vissza 5-7 ezer lej közötti összegeket, melyekhez az állam szerint jogtalanul jutottak, noha a folyósítás önhibájukon kívül történt, semmilyen ez irányú kérvényt nem tettek le az illetékes nyugdíjpénztáraknál.

Az ügy a kilencvenes évekre nyúlik vissza, amikor 1990-ben megállapítottak egy bizonyos nyugdíjpontot azon volt tsz-alkalmazottak számára, akiknek az életkora nem érte el a nyugdíjkorhatárt. A probléma tulajdonképpen 1991-ben kezdődött, amikor valakit betegnyugdíjaztak, néhány évvel később, 1999-ben pedig elérte a törvényes nyugdíjkorhatárt, amikor a nyugdíját két forrás, a termelőszövetkezetnél ledolgozott évek és a betegnyugdíja alapján határozták meg. Utólag két, egy 2003-as és egy 2007-es törvény alapján, mint utóbb kiderült, egy hibásan alkalmazott számítógépes program révén az érintettek járandóságát megduplázták, pedig valójában csak a tsz-nyugdíjalapot kellett volna megemeljék. A történtek miatt most ezen személyek nyugdíját megfelezik, sőt, arra kötelezi őket az állam, hogy visszamenőlegesen három évre fizessék vissza a pluszba kapott pénzt.

Az érintett személy jóváhagyásával a parlamenti képviselő egy konkrét esetről számolt be. A micskei, szívbeteg Kovács Sándor 35 évet 9 hónapot és 9 napot dolgozott állattenyésztési technikusként a termelőszövetkezetnél, amikor nyugdíjba vonult. A legutolsó, májusi nyugdíjszelvényén 510 lej van feltüntetve járandóságként, a napokban viszont egy olyan tájékoztató levelet kapott a nyugdíjpénztártól, miszerint az újraszámolás után 297 lejben állapították meg a nyugdíját, és emellett felszólítják őt arra, hogy fizessen vissza az államnak 5300 lejt, mely összeghez jogtalanul jutott az elmúlt években. A fellebbezésre ugyanakkor tizenöt nap áll a rendelkezésére.

Van rá precedens

A honatya arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló gond már a kétezres évek elején felmerült, amikor a 2003.12.18./544. számú törvénnyel úgymond amnesztiában részesítették azokat a személyeket, akik addig az időpontig önhibájukon kívül jutottak a plusz pénzösszeghez. Bejelentette: felvette a kapcsolatot szakértő kollégáival, hogy ez irányú törvénykezdeményezéssel tudjon élni, illetve azt javasolja a kormánynak, hogy bocsásson ki a helyzetet rendező sürgősségi rendeletet.

Ezen probléma több száz Bihar megyei, illetve több ezer romániai tsz-nyugdíjast érint. Szabó Ödön a panaszosoknak azt javasolja, hogy óvásokat nyújtsanak be a megyei nyugdíjpénztárnál, illetve közigazgatási bíróságon támadják meg a határozatot, segítségképpen egy román nyelvű formanyomtatványt is összeállított.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!