ERDON Helyi hírek

2013.07.03. 13:24

A térfelújításról tanácskoztak

Nagyvárad- Kedd délután a nagyváradi városháza dísztermében az önkormányzat szakemberek részvételével tanácskozást rendezett a Szent László tér felújításáról.

Nagyvárad- Kedd délután a nagyváradi városháza dísztermében az önkormányzat szakemberek részvételével tanácskozást rendezett a Szent László tér felújításáról.

 

Vági László műépítész az Erdély Online-t arról tájékoztatta: Mircea Mălan alpolgármester felvázolta, hogy a versenyvizsgáztatás, az eredeti terv kidolgozása és az európai uniós pénzek megkapása után miért vetődött fel egy új tervnek az elkészítése. Elhangzott, hogy például a kövezetet túl egyhangúnak találták, ezért felkértek egy kolozsvári céget, majd egy építészt, hogy tegyen javaslatot, melynek eredményeképpen egy új változat született. Mielőtt szakmai vitát szerveztek volna róla, az új projektet elfogadta a városrendészeti bizottság és a Helyi Tanács is, miután azonban a nyilvánossággal is ismertették ezt, sok közéleti szereplő felháborodott. Az alpolgármester tehát ezért hívta össze a megbeszélést, mert tudni szerette volna, hogy mégis mi lehet ennek az ellenállásnak az oka?

Végkimenetel nélküli

Az összejövetelen nem hoztak semmifajta határozatot, és Vági László szerint sok minden nem derült ki. Többen kifejtették a véleményüket, egy fiatal építészekből és designerekből álló csoport modern, minimalista főteret szeretne, mások azt nehezményezték, hogy miért nem szerveztek országos vagy nemzetközi versenyvizsgát az új terv elfogadása előtt, hanem ehelyett csak úgy odaítéltek valakinek egy közel 15 ezer euró értékű munkát. Felszólalt Vági László is, aki honlapunknak elmondta: annak idején a három eredeti terv közül az Emődi Tamásét találta a legjobbnak, de mivel „bizonyos témának végtelen változata lehet”, az új projektet most megfelelőbbnek tartja, mert a kolozsvári építész elképzelésében a felújított Szent László tér sokkal inkább fog kötődni a városhoz, úgymond váradibb.

A gyűlésnek egyébként nem volt végkimenetele semmilyen irányba, az alpolgármester megkérte azokat, akik nem szólaltak fel, hogy írásban fejtsék ki a véleményüket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!