ERDON Helyi hírek

2013.06.23. 18:37

Vetítéssel és beszélgetéssel emlékeztek

A Hópárduc talpra áll című film levetítésével kezdődött az EKE és a Borostyán Produkció pénteki megemlékezése, majd a résztvevők a témával kapcsolatos beszélgetésen vettek részt.

A Hópárduc talpra áll című film levetítésével kezdődött az EKE és a Borostyán Produkció pénteki megemlékezése, majd a résztvevők a témával kapcsolatos beszélgetésen vettek részt.

Tiponuţ Tibor, az EKE Bihar megyei vezetője köszöntötte az egybegyűlteket Ady Endre Középiskola dísztermében, majd a jelenlévők megtekinthették a 2011 évi alkotást, mely Erőss Zsoltnak a Magas-Tátrában szenvedett balesetéről és az abból való felépülésről szól.

Tájékozatlanság

A stáb végigkíséri a hegymászó felépülését a kórháztól az első, „rehabilitációs túrán” át egészen az első komoly expedícióig. A felépülés korántsem egyszerű, a film bemutatja a sokszor keserves erőfeszítéseket, a végsőkig feszített küzdelmét a csúcsokkal és saját fizikumával. A Borbálafilmnek köszönhetően a szervezők kedvező feltételekkel vetíthették le a szerzői jogdíjak által védett filmet, hangzott el.

Később Némethy Norbert, a Borostyán Produkció képviselője beszélgetett el Pintér Istvánnal, a Bihar megyei hegyi és barlangi mentőszolgálat igazgatójával. Elhangzott, hogy Erőss Zsolt halálát követően olyan kérdések és megjegyzések özönlötték el a blogoszférát, melyek teljes tájékozatlanságról tesznek tanúbizonyságot.

Alulfinanszírozás

A tények tisztázása végett Pintér István elmondta: 4500 méter fölött nincs helikopteres mentés, mivel az oxigénhiány miatt a motor nem működik megfelelően. Másfelöl tagadhatatlan, hogy a magyar expedíció az államtól kapott támogatással együtt is alulfinanszírozott volt – a pénzes expedícióknál például nem a csúcsmászók cipelik a 25 kilogrammos csomagokat, serpák kísérik őket és oxigén is van arra az esetre, ha agy- vagy tüdőödéma alakulna ki náluk.

A két hegymászónak vissza kellett volna fordulnia a csúcstámadás előtt, de a rádióösszeköttetés az expedíció vezetőjével nem volt folyamatos, közben a döntéseket egyedül hozták meg. Végzetesnek bizonyult a folyadékhiány is, ez valószínűleg azért alakult ki, mert a mászás több időt vett igénybe, mint amennyire eredetileg számítottak. Olyan pedig a hegymászás történelmében nem fordult még elő, hogy valaki 8100 méterről visszamásszon 8300 méterre, mint ahogy azt Kiss Péter tette, ráadásul a több mint 24 órás mászást s a halálzónában töltött éjszakát követően – mondta Pintér István, aki a későbbiekben, kérdésekre válaszolva kifejtette: nem volt gond Erőss Zsolt fizikumával, technikai jellegű mulasztások váltak végzetessé számára.

A vetítés előtt és azt követően a díszterem előcsarnokában még be nem mutatott, az MTI és az Index tulajdonában lévő fényképeket tekinthettek meg a jelenlévők Erőss Zsoltról.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!