ERDON Helyi hírek

2013.06.12. 11:58

Várják a mezőgazdasági földtulajdonosokat

Nagyvárad- Szerda délelőtt a városháza kistermében gazdasági témájú sajtótájékoztatót tartott a váradi önkormányzat, melyen a sokat vitatott, méltánytalanul megemelt beltelekadókról is szó esett.

Nagyvárad- Szerda délelőtt a városháza kistermében gazdasági témájú sajtótájékoztatót tartott a váradi önkormányzat, melyen a sokat vitatott, méltánytalanul megemelt beltelekadókról is szó esett.

 

Eduard Florea gazdasági igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2013/178. számú tanácsi határozat alapján a mezőgazdasági földterületet birtokló magánszemélyek június 30-ig kérvényt kell benyújtsanak a városházán, illetve urbanisztikai szempontból ellenőrzik őket. Az önkormányzat statisztikai adatai szerint ez a kontroll 5300 személyt érint, akik közül keddig közel 4600-an tettek eleget ez irányú kötelezettségüknek, tehát körülbelül még 700 tulajdonost várnak a hónap végéig a Polgármesteri Hivatalba. Amennyiben nem jelennek meg, július 1-től az agrárterületeiket, mivel nem ellenőrizték ezeket, automatikusan a beépített területek közé sorolják. Az adó befizetésének határidejét viszont az idén kitolták szeptember 30-ig, beleérte a tíz százalékos kedvezményt is.

Mint ismert, az év elején nagy felháborodást váltott ki a Helyi Tanács 2013/10-es számú határozata, mely megállapította, hogy a magán személyek tulajdonában levő azon telkek, melyek területe 850 négyzetméternél kisebb, a beépített terület adósávjába tartoznak az adott adózóna körzeten belül. Ugyanakkor azon, magánszemélyek tulajdonában levő telkek esetében, melyeknek alapterülete nagyobb mint 850 négyzetméter, az adózás a beépített területek adósávja szerint történjék, annak a fiskális övezetnek megfelelően, amelyikben az ingatlan területéből legalább 850 négyzetméter található, kivéve az épület által elfoglalt területet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!