ERDON Helyi hírek

2013.06.30. 13:37

Toborzással indult el a Szent László Napok

Nem mindennapi módon, a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar zenés toborzójával indult útjának a városunkban első alkalommal megszervezett Szent László Napok június 28-án délután.

Nem mindennapi módon, a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar zenés toborzójával indult útjának a városunkban első alkalommal megszervezett Szent László Napok június 28-án délután.

Az ifjúsági zenekar délután fél háromkor a Körös áruház előtti téren szabadtéri toborzójával hívta fel a járókelők figyelmét arra, hogy valami készül városunkban, ami nem más, mint az első alkalommal megszervezett Szent László Napok. A zenekar közel félórás játéka után a muzsikusok hangszereiket felkapva átvonultak a Fő utcán egészen a Holnaposok szoborcsoportig, ahol még több magyar indulóval és átirattal örvendeztették meg az arra járókat. A Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar részvétele ezzel nem ért véget, hiszen délután fél öttől a Nagyvárad-Újvárosi Református Templom tornyában is muzsikáltak, mintegy a rendezvény hivatalos megnyitójának felvezetésképpen, ezzel felélesztve Nagyváradon is a toronyzene több száz éves hagyományát. Továbbá délután fél hattól a Rhédey kertben folytatták a zenélést. A Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar 1996-ban alakult 16 fővel, jelenleg több mint negyven fiatal zenész muzsikál együtt heti rendszerességgel. Az elmúlt tizenkét évben számos fellépésük volt Csökmőn, a környékbeli településeken, valamint külföldön is. Nagyváradon is több alkalommal jártak már. A zenekar karnagya Döge Csaba.

Koszorúzás

Méltóképpen folytatódott délután a rendezvénysorozat. A toborzó után és a hivatalos megnyitó előtt a szervezők és a résztvevők Szent László szobrát koszorúzták meg a római katolikus püspöki palota kertjében. A helyszínen Tőkés László EP- képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 24. Zsoltárt olvasta fel köszöntőként. Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke, a rendezvény főszervezője Szent László szobrának talapzatán levő feliratra utalva (Szent László könyörögj érettünk!) hangsúlyozta, hogy ha egy kérése lehetne, az úgy szólna, hogy „Szent László ne hagyd elveszni a magyar nemzetet!”. A beszédeket követően a jelenlevők elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait. Koszorút helyezett el többek között Tőkés László, Füzes Oszkár Magyarország romániai nagykövete, Magdó János kolozsvári főkonzul, Csomós Miklós Budapest főpolgármester-helyettese, valamint Zatykó Gyula, az EMNT részéről Török Sándor és Nagy József Barna, az EMNP részéről pedig Nagy Zoltán és Moldován Gellért Lajos.

Kézműves vásár

Az öt órától kezdődő hivatalos megnyitóval párhuzamosan már javában életre kelt a Rhédey kert. A Szent László Napok keretében kézműves vásárnak és gasztronómiai élvezeteknek adott otthont a park. A kézműves vásár lehetőséget nyújtott számos partiumi és székelyföldi mesternek, hogy bemutassák és eladásra kínálják saját gyártású, igényes gonddal elkészített áruikat, legyen szó ruhákról, ékszerekről, bőrdíszművekről, hangszerekről, kerámia- és faedényekről, tálakról, mézeskalácsokról, gyékényből készül árukról és más érdekes portékákról. A kézműves vásárnak a rendezvény mindhárom napján nagy sikeres volt, sokan tértek haza egy-egy itt vásárolt kinccsel.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!