ERDON Helyi hírek

2013.06.12. 13:28

Művészetek Napja volt a Hubic Iskolában

Nagyvárad- Kedd délután A Művészetek Napja elnevezés égisze alatt különböző művészeti ágak képviselői- tanárok és diákok- várták az érdeklődőket a nagyváradi Francisc Hubic Iskolában.

Nagyvárad- Kedd délután A Művészetek Napja elnevezés égisze alatt különböző művészeti ágak képviselői- tanárok és diákok- várták az érdeklődőket a nagyváradi Francisc Hubic Iskolában.

Kortól függetlenül mindenkit szívesen fogadtak kedd délután a váradi Francisc Hubic Iskolában, hiszen érdeklődést tanúsítani a művészetek iránt bármikor lehet, sőt ajánlott. Nem kell profi zenésznek vagy hivatásos képzőművésznek lenni ehhez, a szervezők annak is kifejezetten örvendtek A Művészetek Napján, ha csupán hobbi szinten szobrászkodó vagy zenélő ifjabb és idősebb embereket sikerült meggyőzniük arról, hogy náluk képezzék tovább magukat. Abból az alapgondolatból indultak ki ugyanis: régebben természetesnek számított, hogy a családok zenei műveltséggel, hangszeres tudással is rendelkezzenek, ezért jó lenne, ha napjainkban is inkább ezen irány felé orientálódnának az emberek, mert akkor a káros szenvedélyek iránti vonzalom is csökkenne. Emellett természetesen a 88 éves múlttal rendelkező intézmény népszerűsítése, megismertetése is szerepelt a célok közt, hisz városunk sokan nem is tudnak a létezéséről.

Hajó szimbólum

A rendezvény jelképe különben a hajó volt, mely az útkeresésre is utalt, de bennünket, mint személyeket is reprezentált. A lépcsőfeljárónál ezért egy installáció várta az érkezőket, a tizennyolc papírhajó az iskola szakjait jelképezte, a szürke hajók pedig a világot, az embertömeget, bennünket, mindenkit. Marian Boboia igazgató az Erdély Online-nak elmondta, őt Radu Tudoran Dagadó vitorlákkal című regényének Speranţa nevű kétárbocos vitorlájára is emlékeztetik a papírhajók, ugyanis abban reménykedik, hogy bár néha elhajóznak a hazai tehetségek külföldre, azért visszatérnek a kikötőbe, vagyis a szülőföldjükre, és itt akarnak majd érvényesülni.

Ottjártunkkor nagy volt a nyüzsgés, mások mellett Gavrucza Nagy László, Ari Nagy Sándor, Deé Róbert, Holló Cs. Kinga, Deac Lacrimioara és Gavriş Ramona tanárokkal találkoztunk, akik diákjaik segítségével mutatták be, hogy zajlik például zene, az ének, a képzőművészeti (grafika) és a dzsessz balett oktatás a Francisc Hubic Iskolában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!