ERDON Helyi hírek

2013.06.17. 09:23

Könyvbemutató és díjkiosztás a bábszínházban

Díjkiosztással kezdődött, majd Kinde Annamária kilencedik, Húzódhatsz közelebb című kötetének bemutatójával folytatódott a nagyváradi bábszínházban szervezett szombati rendezvény.

Díjkiosztással kezdődött, majd Kinde Annamária kilencedik, Húzódhatsz közelebb című kötetének bemutatójával folytatódott a nagyváradi bábszínházban szervezett szombati rendezvény.

„Kinde Annamária költő, lapszerkesztő és barátnő találta ki ezt a vers-versenyt”, mondta bevezetőként Simon Judit, az Erdélyi riport ügyvezetője és szerkesztője, majd azt is hozátette: a zsűritagok elpletykálták, hogy kitűnő alkotások születtek.

Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője arról szólt: már régóta gondolkodtak azon, hogy a Várad folyóirat alkotói pályázatot hirdessen, legutóbbi pályázatuk során a már pályán lévő szerzőkre számítottak, akik négysorosokkal vettek részt – ezúttal viszont úgy gondolták, jó lenne új Bihar megyei tehetségeket felfedezni, úgyhogy Biharországi diákoknak szerveztek versíró versenyt.

Felelősség

Felvetődött a kérdés, hogy ki számít Bihar megyeinek – s végül hosszas megbeszélés során úgy döntöttek, hogy mindenki az, aki benevez erre a versenyre. Most pedig „egyik szemünk nevet, a másik szomorkás” – hiszen az „új” Bihar megyeiek többen lettek, mint a hagyományos értelemben vett Bihar megyeiek.

Többnyire ez volt a résztvevők első próbálkozása, mondta Szűcs László, így az elbírálónak nagy volt a felelőssége, hogy megtalálja azokat a szövegrészeket vagy sorokat, amelyekért érdemes volt átböngészni az egész paksamétát. Négy kategóriában díjaztak: VII-VIII, IX-X, XI-XII osztályosok, valamint az egyetemistákat, illetve főiskolai hallgatók kategóriájában.

Díjazottak

A későbbiekben a nyertesek átvehették az őket megillető díjakat. Míg a dicséretek megítélését a négy kategória szerint állapították meg, végül díjak két kategóriában születtek. A középiskolások között Tatár Edina lett a legjobb, a második díjat Oláh Márta, a harmadik díjat pedig Cirják Angéla Mária vette át. Az egyetemisták kategóriájában három első, három második és három harmadik díj született, első díjat kapott Balogh Péter, Lovassy Cseh Tamás, valamint Horváth Imre Olivér. A Riport kiadó különdíját Molnár Zsolt kapta, akinek Homorulás című versét fel is olvasták. A fődíjat a szilágyperecsenyi Borzási Johannának ítélték meg, akinek felajánlották, hogy verseit kiadják. A díjazottak egyébként ajándékcsomagot és pénzjutalmat kaptak, a nyertes alkotások pedig meg fognak jelenni a Várad folyóirat júliusi számában.

Versek dallamai

Kinde Annamária legújabb kötete olyan verseket is tartalmaz, melyeknek dallamuk van, mondta a költővel folytatott beszélgetés során Szűcs László, aki hallotta is Kinde Annamáriát elénekelni egy-egy verset. Mint elhangzott, ez adta az ötletet, hogy a kötet címadó versét egy költő énekelje el. Miután a közönség meghallgatta a Húzódhatsz közelebb című verset Kocsis Csaba előadásában, a kötet szerzője derűsen jegyezte meg: „annyira sajátos lett, mintha nem is én írtam volna…” A könyvbemutató során a verspályázat díjazottjai olvastak fel verseket a Riport kiadó gondozásában napvilágot látott Húzódhatsz közelebb című kötetből.

Kinde Annamária arról is vallott: vannak versei, melyek eleve egy dallam szabályai szerint íródtak meg. Ezeket kezdetben nem tette be a versesköteteibe, „de miután kioperálták a fejemből a butaságot, rájöttem, hogy végül is ott a helyük”.

A másik K

Szűcs László kérdéseire válaszolva Kinde Annamária elmondta: fontos a költők közötti kommunikáció – így boldogaknak és erőseknek érezhetik magukat. Ugyanúgy: fontos, hogy a versek elérhetőek legyenek, hogy eljussanak akár a világ másik végére is. Elhangzott az is: míg élete első részében gyereket nevelt, családi problémákat intézett és dolgozott, a betegsége miatt egy ideje ezt már nem teheti, azonban többet foglalkozhat az írással. Tavaly novemberben, első agyműtétjét követően, miközben lassan visszatért az élethez, meg akarta tudni, hogy képes-e még verseket írni – így születtek „A másik K versei” – ugyanis „ez tutira nem az a Kinde Annamária, aki volt”. Van, amitől fél, de van, ami régen fontos volt és már nem az, mindent összevetve pedig „minthogyha nagyobb rend lenne a fejemben” – jegyezte meg a költő. A beszélgetés során a nemrég történt stílusváltásról is szó esett. Kinde Annamária elmondta: ezek a hosszabb versek tudják elmondani, hogy helyzetekkel, emberekkel mik történnek, el lehet ezeken gondolkodni. Később arról vallott: a második műtétjét követően babonából nem fogott neki ismét az írásnak, úgyhogy nem tudja, képes-e még verset írni. A könyvbemutató a Dal az egykori férfiakról című verssel folytatódott, majd a költő dedikálta a kötetet.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!