ERDON Helyi hírek

2013.06.17. 15:09

Kész a piacfelújítás terve

Nagyvárad- Hétfőn az önkormányzat sajtótájékoztatót tart a városháza dísztermében, melynek témája a várad-rogériuszi piac felújítása volt. A munkálatok várhatóan az ősz folyamán kezdődnek el.

Nagyvárad- Hétfőn az önkormányzat sajtótájékoztatót tart a városháza dísztermében, melynek témája a várad-rogériuszi piac felújítása volt. A munkálatok várhatóan az ősz folyamán kezdődnek el.

 

Ilie Bolojan bejelentette, hogy elkészült a várad-rogériuszi piac korszerűsítési terve. Miután a képviselő-testület megszavazza a műszaki-gazdasági mutatókat, várhatóan a hónap végéig kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre. A munkálatok az ősz folyamán, legkésőbb jövő tavasszal kezdődhetnek el, a felújított létesítményt pedig két éven belül adják át rendeltetésének. A 24 hónap alatt megvalósuló befektetés a Határ menti együttműködés egy nagyváradi, élelmiszer ipari termékekkel ellátott üzleti központ és egy debreceni vállalkozói oktató központ fejlesztése elnevezésű projekt része. Becsült értéke 7,6 millió euró, melyet körülbelül fele-fele arányban biztosítanak az önkormányzati önrészből és az európai uniós finanszírozásból.

A polgármester elmondása szerint némileg módosult az eredeti terv abból a szempontból, hogy végül nagyobb kiterjedésű lesz a létesítmény, vagyis a mostani mintegy 12 ezer négyzet beépített területet 13 ezer négyzetméternyire bővítik abba az irányba, ahol jelenleg a hőközpont, illetve a víznyomásmérő berendezés található. Hozzátette: az elmúlt napokban megbeszélések zajlottak a kivitelező cég, a kedvezményezettek, a Közterület-fenntartó Zrt. és a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának illetékesei közt annak érdekében, hogy megoldják a magántulajdonokkal, a közművesítéssel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos problémákat.

Több hely

Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy mostani árusok közül mindenkinek fog hely jutni, sőt 150-200-zal növelni szándékoznak a standok számát. A korszerűsítés három szakaszban fog zajlani, és meglátásában fel vannak készülve arra, hogy a munkálatok ideje alatt minél kevésbé zavarják a kofák tevékenységét. A kivitelezésnek a versenytárgyalással kapcsolatos procedúrák lezárulta után várhatóan az ősz folyamán, legkésőbb jövő tavasszal kezdenek neki, éspedig a piacnak a bővítésével abba az irányba, ahol jelenleg a hőközpont, illetve a víznyomásmérő állomás található, melyeket lebontanak majd, és a föld felszíne alá helyeznek. Ezzel párhuzamosan egy nagy sátrat emelnek a városi kórház előtti parkolóban, benne 200-250 asztallal, mely a befektetés ideje alatt végig működni fog. Az első szakasz körülbelül hét hónapot vesz igénybe, és a tejcsarnok üzemelését nem érinti. A négy hónapig tartó második etapban azt a részt modernizálják, ahol jelenleg virágokat, gyümölcsöket és zöldséget árulnak, az utolsó, harmadik fázisban pedig a bazár részt, mely többszintes lesz. Az elhangzottakat Ilie Bolojan polgármester azzal egészítette ki: fontolgatják, hogy a bihari, illetve mivel határ menti uniós programról van szó, tágabb értelemben vett a hajdú-bihari őstermelőknek kedvezményeket biztosítsanak. Hozzátette: egyelőre nem szándékoznak emelni az illetékeket, de hogy két-három év múlva mi fog történni, arról nem tud nyilatkozni...

Zöld terasz

Tivadar Dániel műépítész, aki kollégájával, Madi Mihălceanuval közösen készítette el a terveket, néhány konkrét adatot sorolt fel. Arra hívta fel például a figyelmet, hogy innovatív módon tájépítészeti elemeket is felhasználtak, melynek köszönhetően a lenti részen, a majdani többszintes épület tetején zöld teraszt alakítanak ki. A hideg hónapokban a meleget padlófűtéssel biztosítják (a komplexumnak saját hőközpontja lesz), és a klíma berendezésnek betudhatóan kánikula idején sem lesz trópusi hőség az épület belsejében. Egyébként ebbe a részbe fogják átköltöztetni a virágárusokat- a villamosmegálló közelébe-, s külön elárusítóhelyet biztosítanak a létesítménynek szintén ezen az oldalán a biotermelőknek és a hagyományos magyar ételeket forgalmazóknak. Ugyanakkor azon a részen, ahol jelenleg zöldséget és gyümölcsöt árulnak, a Predeal utca felőli oldalon a húskereskedők, az ellenkező oldalon pedig a pék ipari termékeket forgalmazók kapnak helyet. A zöldség-gyümölcs szektor 2175 négyzetméteren fog elterülni 380 asztallal, a hús-hal 472 négyzetméteren 14 rekesszel, a tej-tojás 315 négyzetméteren, a pékipari szektor 292 négyzetméteren és 16 rekesszel. Emellett például az első emeleten a közélelmezési övezetnek biztosítanak majd teret, 860 négyzetméteren 10 helyiséget és 106 helyet, melyhez egy minimum 100 helyes erkély fog tartozni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!