ERDON Helyi hírek

2013.06.03. 15:11

Kerékpárral a Sclerosis Multiplex ellen

A Sclerosis Multiplex betegségre hívta fel a figyelmet az az öt fiatal, aki Nagyváradtól Bukarestig jutott el a napokban, nagyrészt biciklivel. Hétfőn tombolahúzáson vettek részt.

A Sclerosis Multiplex betegségre hívta fel a figyelmet az az öt fiatal, aki Nagyváradtól Bukarestig jutott el a napokban, nagyrészt biciklivel. Hétfőn tombolahúzáson vettek részt.

A Nagyváradi Egyetem kinetoterápia szakának öt hallgatója, a váradi Baș Alexandra és Romaneag Ramona, a besztercei Boboș Sanda, a belényesi Ciupa Paul és a zilahi Țolaș Andrei május 24-én indult útnak és május 30-án érkezett meg, az önkéntesek az út nagy részét biciklivel tették meg, naponta körülbelül húsz kilométert kerékpároztak. Nagyvárad után Besztercén, Gyulafehérváron, Szebenben, Rîmnicu Vâlceán, valamint Bukarestben álltak meg, különféle, tájékoztató jellegű akciókat folytattak, továbbá öt lejért tombolát kínáltak megvételre.

Több, mint másutt

Az akció célja az volt, hogy felhívja a lakosok figyelmét erre a betegségre és egyúttal előteremtsék az alapokat arra, hogy támogató csoportokat hozzanak létre. „Fárasztó volt, de megérte. Úgy érezzük, hasznos munkát végeztünk” - mondta az egyik fiatal.

Lazăr Laurențiu atya, a nagyváradi székhelyű Romániai Sclerosis Multiplex Társaság elnöke elmondta: voltak már hasonló figyelemfelkeltő akcióik, de ez az első országos jellegű. Számításai szerint több mint 35 ezer személyhez ért el az üzenetük, s bízik benne, hogy ennek a túrának lesz folytatása is. Azért is fontos megalakítani nálunk a támogató csoportokat, mert úgy tűnik, Bihar megyében gyakoribb ez a betegség, mint az ország többi részén: míg Romániában 8-10 ezer beteget tartanak számon, Bihar megyében 350-400 a számuk. A csoportok szerepe a kapcsolattartás lenne a betegekkel, továbbá különféle megbeszélések, közös akciók szervezése.

Tombola

A Nagyváradi Egyetemen tartott hétfői sajtótájékoztatón Lazăr Laurențiu mellett felszólalt Claudia Torje, a társaság igazgatója is, majd kisorsolták a tombolanyereményeket. További részleteket erről az akcióról – a tombolanyereményket, valamint a nyertes számokat is beleértve - az egyik ismert közösségi portálon is lehet találni, a Ștafeta Ciclistă SM című eseménynél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!