ERDON Helyi hírek

2013.06.02. 18:17

Felszámolják a Gaz Bihort

A Bihar Megyei Tanács felszámolja a Gaz Bihor vállalatot.

A Bihar Megyei Tanács felszámolja a Gaz Bihor vállalatot.

Alig fél óra alatt szavazta meg az összes határozat javaslatot múlt pénteki ülésén a Bihar Megyei Tanács. Egyhangúlag szavazták meg azt, hogy a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) megyei-tanácsi frakcióvezetője, Ionel Avrigeanu képviselje a megyei tanácsot a Gaz Bihor cég felszámolásánál. A céget Stefan Seremi tanácselnökségének idején alapította a megyei tanács, továbbá Belényes, Élesd, Diófás, Vaskohsziklás és Székelyhíd, valamint hatvan község helyi tanácsa és az aradi Amarad kft. A vállalkozás célja az volt, hogy gázhálózatot vezessenek be az erre a célra társuló településeken. A felszámolási eljárásra a megye részéről kijelölt Avrigeanu kifejtette, hogy az elmúlt években a vállalkozás semmiféle tevékenységet nem fejtett ki, így tulajdonképpen esély sem volt a megszabott célkitűzések megvalósítására, ezért határozta el az Amarad annak felszámolását. A politikus hozzátette, hogy hasznos lenne, ha a megyei tanács átvenné a vállalkozást, amelyben jelenleg tizenöt százalékos részesedése van, de erről nem szavaztak a megyei tanács ülésén.

Kevés vita

A tanácsülésen vita nélkül fogadták el a határozat-javaslatok túlnyomó többségét, például a megye köztulajdonában lévő területek piaci értékét felmérő jelentéseket, a nagyváradi reptér idei költségvetését, tíz méternyi telek bérlését a Rulikowsky (armatei Romane) úton, ahol tradicionális bihari termékeket árusítanának, továbbá a Bihar Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DASPC) és a szentandrási, valamint a révi helyi tanácsok közötti együttműködésről szóló javaslatot, mely kimondja, hogy a két településen élő, de a DASPC intézményeiben kezelt fogyatékos gyerekek kezelési költségeinek a felét a helyi tanácsok fizetik. A megyei tanácsülésen csak azok a javaslatok nem kapták meg az összes tanácsos igen szavazatát, melyek kimondják, hogy a megyei tanács társul harminc Bihar megyei településsel az illető települések mezőgazdasági nyilvántartásának elektronikussá tétele érdekében. A 13,46 millió lej értékű összberuházást uniós alapokból finanszírozzák, a megyei tanács két százalékos önrészt (269.000 lejt) kell biztosítson a projekt megvalósításához. A napirendi pont vitáján Ionel Avrigeanu nehezményezte, hogy a harminc település között egy olyan sincs, mely a PD-L irányítása alatt állna, és bejelentette, hogy a demokrata-liberális frakció tartózkodni fog a javaslat szavazásakor. Válaszában a megyei tanács liberális elnöke, Cornel Popa elmondta, hogy fel kell zárkóztatni azokat a településeket, amelyek akkor nem kaptak támogatást, amikor PD-L irányította a megyét. A határozat-tervezetet hét tartózkodás mellett fogadta el a megyei tanács.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!