ERDON Helyi hírek

2013.06.04. 12:53

Drága mulatság érettségizőnek lenni

Egy tizenkettedik osztályos fiatal érettségije komoly pénzügyi terhet ró rá, és főként a szülőkre. Hogy egészen pontosan mennyibe is kerülnek az érettségihez köthető különböző költségek, arról képet kaphatnak alábbi cikkünkben.

Egy tizenkettedik osztályos fiatal érettségije komoly pénzügyi terhet ró rá, és főként a szülőkre. Hogy egészen pontosan mennyibe is kerülnek az érettségihez köthető különböző költségek, arról képet kaphatnak alábbi cikkünkben.

 

Az érettségihez valóságos hagyománykör kapcsolódik, amely bizony költségekkel jár, ezért a középiskolai tanulmányok végéhez közeledve nem csak maguk a vizsgák tölthetik el aggodalommal a gyerekeket és szüleiket, hanem az ezzel járó anyagi vonzatú kötelezettségek is. Arra kívántunk választ kapni, hogy mennyibe kerül ma a szülőknek az, hogy gyermekük elvégzi a tizenkettedik osztályt. Ennek a kérdéskörnek a megvilágításában Takács Tünde nevelési tanácsadó, a nagyváradi Ady Endre líceum tanára, egy tizenkettedikes osztály osztályfőnöke volt segítségünkre, aki egyben egy tizenkettedikes gyermek anyukája is.

Sok kicsi sokra megy

Hagyomány a tizenkettedik osztályban a szalagavató ünnepség megszervezése, amikor is pénzbe kerül a fiatalok tiszteletére rendezett állófogadás, amelyre a szülők szokás szerint meghívják a közeli rokonokat és az osztályban tanító tanárokat. Takács Tünde huszonkilenc fős osztálya nyolc hidegtálat rendelt erre az eseményre, melyeknek darabja 50 lejbe került, emellett üdítőt és vizet is vásároltak. Az egyik szülő hozott bort, és az anyukák biztosították a sütit is. Az eseményt egy fotós filmezte, fotózta, aki diákonként kb. 15-20 lejes honoráriumot kapott. A fogadás után bulizni mentek egy olyan helyre, ahol mindenki fizette a saját fogyasztását, a terembér 100 lej volt. A tizenkettedik osztály elvégzéséhez kapcsolódó szép szokás az album, illetve a tabló elkészítése. Takács Tünde osztálya egy olyan fotóst kért fel, aki fejenként 100-120 lej értékű, ún. minimális csomagot ajánlott fel, ami tartalmazta a legszükségesebb képeket, de minden diák annyi fotót rendelt a kötelező fényképek mellett, amennyit a zsebe megengedett. A tanárnő tudatta, hogy az ő osztályában Czirják Enikő rajztanárnővel közösen szervezett egy "Készítsük el a saját albumunkat" elnevezésű foglalkozást, ahova elhívta egy hobbibolt tulajdonosát, Tóth Beátát is, aki ingyen a rendelkezésükre bocsátotta az összes szükséges eszközt, és segített a diákoknak a kivitelezésben. „Állítom, hogy ezek az albumok a legszebbek, mert egyediek, és mert emlékezetes az elkészítési folyamat. Ezeknek az albumoknak az ára sem sok, darabja hat-tíz lej körüli összegből kihozható. Tudok olyan osztályról is, amelyik kétszáz, vagy még több lejért rendelt albumot” - fogalmazott a tanárnő. A kicsengők elkészíttetése is rárója a maga terhét a családi költségvetésre, hiszen egyetlen darab negyven baniba, a hozzá való fénykép pedig harminc baniba kerül. Takács Tünde száz darab kicsengőt rendelt. A diplomák elkészítéséért is fizetni kell. Egy ilyen okmány darabonkénti ára tíz lej, márpedig az érettségizők összesen hat oklevelet kapnak (oklevél a tizenkét osztály elvégzéséről, érettségi diploma, a magyar, a román, az angol és a számítógépes képességvizsgát igazoló oklevél), így ez a költség is hatvan lejre emelkedik.

Protokoll és ajándék

Az érettségi ruha tekintetében Takács Tünde így fogalmaz: „A határ a csillagos ég.” Majd a saját osztályára rátérve, így folytatta: „A fiúk egyszerű fekete öltönyben (350 lej) ballagnak, és sokan így mennek a bankettre is. A lányok esetében egy kicsit többet kell fizetni, mert ők külön ballagó és külön bankettruhát vesznek.” Megtudtuk azt is, hogy az évfolyam egy elegáns helyen tartja a bankettet, ahol egy menü 150 lejbe kerül. Külön kategóriába sorolható az ún. érettségi protokoll. Takács Tünde osztályában fejenként ötven lejt gyűjtöttek össze erre a célra, amiből a szülők megvették az ásványvizet – amit az érettségin minden nap minden gyerek és felügyelőtanár számára biztosítanak –, kávét, amivel a bizottság tagjait és a felvigyázókat kínálják meg. Takács Tünde biztosított arról, hogy bár hallott pletykákat arról, hogy egyes bizottságok másfajta „protokollt” is elvárnak, de az Adyban a borítékos figyelmesség nincs gyakorlatban. Van viszont tanároknak adott év végi ajándék, aminek a szimbolikus értéke nagyobb, mint az ára. „Mi kaptunk ajándékba például egy poharat, amibe bele van gravírozva: "Szeretettel a XII. ... osztálytól", és mellé egy osztályképet aláírva. Vagy egy üveg bort, amin címke helyett valami személyes üzenet van. Egy-egy ilyen ajándék nem kerül többe ötven lejnél tanáronként. Igaz, az osztályfőnök egy kicsivel nagyobb értékű ajándékot kap, de a lényeg nem az ár, hanem az emlék. Ha szabad, elmondanám, hogy az egyik legszebb ajándék, amit pályafutásom alatt kaptam, az egy album volt, amelyikbe minden gyerek beragasztotta egy fényképét, és írt egy személyes üzenetet. Ha előfordul, hogy "hosszú volt a nap", ebbe a könyvecskébe belelapozgatok, és ismét kék lesz az ég” - árulta el a tanárnő.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!