ERDON Helyi hírek

2013.06.07. 18:04

Csökkent a bűnesetek száma

Nagyvárad- Az öt hónappal ezelőtt kihelyezett térfigyelő kameráknak köszönhetően csökkent a Váradon elkövetett bűncselekmények száma- mindezt Liviu Popa megyei rendőrfőparancsnok jelentette be.

Nagyvárad- Az öt hónappal ezelőtt kihelyezett térfigyelő kameráknak köszönhetően csökkent a Váradon elkövetett bűncselekmények száma- mindezt Liviu Popa megyei rendőrfőparancsnok jelentette be.

Az év elején a rendőrség és az önkormányzat, az érintett felek által modellértékűnek nevezett együttműködésének köszönhetően 126 térfigyelő kamarát helyeztek ki bűnmegelőzési céllal Nagyvárad forgalmasabb közlekedési csomópontjainál, piacain, illetve az állomás környékén, ennek eredményeiről számolt péntek délben Ilie Bolojan polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Liviu Popa megyei rendőrfőparancsnok.

Kifejtette: rendszernek hála az év első öt hónapjában 8,93 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, vagyis 1936-ról 1763-ra esett vissza. Az ismeretlen tettesek száma 23,6 százalékkal volt kevesebb (a tavalyi év ugyanezen periódusához képest 1135 elkövető helyett csupán 867-et regisztráltak), viszont 801-ről 896-ra emelkedett az azonosított tettesek száma. Utóbbi főleg a bevásárlóközpontokban elkövetett, inkább kisebb értékű lopások elharapózásának tulajdonítható, az egyik alkalommal például egy 80 bani értékű tárgy eltulajdonítása miatt kellett eljárást indítaniuk valaki ellen, mert a törvény erre kötelezi őket... Összességében véve azonban pozitív a mérleg, hiszen a rablások száma 50 százalékkal, a gépjárműlopásoké 27 százalékkal, az autóalkatrész lopásoké 15 százalékkal, a betöréseké 25 százalékkal csökkent, és az utcai bűncselekménye száma is 307-ről 280-ra esett vissza. Nyolccal kevesebb baleset történt- öttel kevesebb súlyos és hússzal kevesebb könnyebb sérülés-, viszont eggyel több halálos kimenetelű baleset volt. A rendőrfőnök arra hívtak fel a figyelmet, hogy az utcai rablások zömét ellopott táskák, láncok képezik, szerinte fontos, hogy ilyen esetekben a károsultak azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot, hogy a hatóság minél gyorsabban és eredményesebben tudjon intézkedni.

Bővítik a rendszert

Ilie Bolojan polgármester megjegyezte: nem vált be azok félelme, akik a rendszer telepítésekor amiatt aggodalmaskodtak, hogy a város Big Brother-típusú show műsor helyszíne lesz. Viszont csökkent a bűncselekmények és a közúti balesetek száma, főleg azokon a helyeken, ahová kamerákat telepítettek, ezért az elkövetkezendő években az önkormányzat partnerségben a rendőrséggel, utóbbi javaslatait figyelembe véve bővíteni fogja a rendszert, sőt korszerűsíteni is fogja ezt annak érdekében, hogy minél biztonságosabb legyen az élet Váradon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!