ERDON Helyi hírek

2013.06.11. 12:07

A román autóversenyzés réme

Fiatal kora dacára Kozák Armond nagyváradi diák szép eredményeket ér el a hazai rallycross bajnokságban. Az idei évtől kezdve ugyanakkor a párhuzamos szlalom bajnokságra is benevezett.

Fiatal kora dacára Kozák Armond nagyváradi diák szép eredményeket ér el a hazai rallycross bajnokságban. Az idei évtől kezdve ugyanakkor a párhuzamos szlalom bajnokságra is benevezett.

Kozák Armond jelenleg a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium diákja. Édesapja a kezdetektől fogva támogatja, például előkészíti az autóját, és segít az edzéseknél is. Annak ellenére, hogy még nem töltötte be 18. életévét, tehát a törvény értelmében közutakon nem vezethet gépjárművet, Armond egy 1996-os, 1300 köbcentiméteres, 145 lóerős Subaru Justy-val részt vehet hazai versenyeken. Ezt annak köszönheti, hogy a tehetségére felfigyelt Titi Aur sokszoros román bajnok, aki felkínálta számára a lehetőséget, hogy az általa működtetett sofőriskolában gépjárművezetői engedélyt szerezzen, illetve ugyanakkor a mentora lett. A fiú egyébként 11 éves korában kezdett el kartingozni, és fél évre rá máris első helyet szerzett a legelső versenyén, melyen elindult, a 2008-as Krassó kupán, melyet számos egyéb országos és nemzetközi trófea követett.

Többszörös bajnok

2009-ben, vagyis csupán 13 évesen rally versenyekre is benevezett, a temesi bajnokság szervezői egy évvel később „a román autóversenyzés rémének” nevezték őt. Még abban az esztendőben országos bajnok lett, egy évvel később pedig kétszeres bajnok a junior és senior H1 kategóriákban. 2013-tól kezdve a párhuzamos szlalom bajnokságra is benevezett, és máris az egyik esélyesként tartják számon. A május 18-án Nagyszebenben zajlott második fordulóban ugyan be kellett érnie a negyedik hellyel, viszont egy héttel később győzött a junior és senior H1 kategóriákban, mely az országos rally bajnokság második szakaszát jelentette.

A felkészülésében sajnos problémát okoz egy váradi gyakorlópálya hiánya, ahol a versenyeken kívül is edzhet. A szabályzat ugyanis csak hét nappal egy-egy verseny kezdete előtt engedélyez szabadedzéseket, a legközelebbi pálya pedig Nagyszebenben van, egy edzés pedig legkevesebb 1000 lejbe kerül. Tavaly támogatta őt a Bihar Megyei Tanács és a Bihar községi önkormányzat, illetve több magáncég, de ahhoz, hogy az idén helyt tudjon állni mindkét, vagyis a rally és párhuzamos szlalom bajnokságban is, szponzorokra lenne szüksége.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!