ERDON Helyi hírek

2013.06.30. 13:57

A plakát, mint az önkifejezés eszköze

Pócs Péter tervezőgrafikus plakátkiállítását nyitották meg június 28-án a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban a Szent László Napok keretében.

Pócs Péter tervezőgrafikus plakátkiállítását nyitották meg június 28-án a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban a Szent László Napok keretében.

A jelenlevőket Horváth István, a Partiumi Magyar Művelődési Céh vezetője köszöntötte, majd az alkotóról osztott meg néhány gondolatot: „Pócs Péter művészete alkalmazott művészet, de nem alkalmazkodó grafika – mondta Szilágyi P. András egy tárlatbemutatón. Mentes azoktól a szakmai és emberi szempontoktól, megalázó kompromisszumoktól, amit a ma grafikusai sok esetben mindenféle szakmai képzettség és elképzelés híján is megkötnek.”, Hozzátette, hogy a kiállítás alkalmával egy olyan művész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, akinek szerte a nagyvilágban bemutatták már munkáit. „Joggal állítják, hogy Pócs Péter a magyar plakátművészet atyja, ezért büszkék lehetünk arra, hogy Nagyváradon is szemügyre vehetjük a munkákat”- tette hozzá végezetül Horváth István.

Egyedi művek

Pócs Péter művészetéről és a több mint ötven alkotásból álló válogatásról dr. Ujvárossy László képzőművész, a PKE Képzőművészeti Tanszékének oktatója és a tárlat kurátora beszélt a továbbiakban. Mint elmondta, a kiállítással egy régi álma vált valóra, mégpedig az, hogy Nagyváradon bemutassa a legnagyobb tervezőgrafikusokat. Ennek az álomnak a megvalósulása Pócs Péter kiállításával veszi kezdetét. Közel fél éves egyeztetés után sikerült Nagyváradra hozni Pócs Péter plakátjait a Székely Nemzeti Múzeumnak köszönhetően. Elhangzott, hogy Magyarország egyik legjelentősebb nemzetközi hírű alkalmazott grafikusa számos hazai és nemzetközi kitüntetés tulajdonosa. „Bakos Katalin művészettörténész azt írja róla, hogy nem alakított ki egységes formanyelvet, művei mégis azonosíthatók, konstans tulajdonságuk az előadásmód erős szuggesztivitása, gyakran groteszk sokkoló, abszurd ötlet formájában” – ismertette Ujvárossy László.

Az önkifejezés eszköze

Pócs Péter művészetére jellemző a tárgyias narráció, melyet általában só liszt gyurmával vitelez ki. A megmintázott metaforái olykor bizarrnak, szürreálisnak hatnak, de mindig felkeltik a figyelmet. A kulturális plakátoktól a politikaiakig át, a közéleti hirdetésig minden típusú falragaszból sugárzik, hogy a karakterének megfelelő önkifejezés eszközének használja a plakát műfaját. „Pócs művész a javából, hiszen azt követ el, amit akar, és úgy ahogy akarja. Szent László Napján kívánom magunknak, hogy iskolánk jövőjét Pócs Péterhez hasonló kreatív alkotók etalonjaihoz tudjuk mérni” – tette hozzá végezetül Ujvárossy László. Pócs Péter külföldi tartózkodása miatt nem lehetett jelen a megnyitón. A kiállítás két hétig tekinthető meg a megyei könyvtár második emeleti folyosóján.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!