ERDON Helyi hírek

2013.06.06. 14:26

A 100 x 100 = 900 Project – Nemzetközi Videofesztivál leírása

A 100 x 100 = 900 Project – Nemzetközi Videofesztivál egy két napos kulturális rendezvény, amely több célt kíván megvalósítani, ezek között az egyik, hogy képet alkossunk a videoművészet helyzetéről Nagyváradon, s hogy tágítsa a megcélzott befogadó közönség látóterét. Helyszín: Nagyvárad, Sonnenfeld Palota/MOSZKVA Kávézó és a régi Park Hotel vendéglője, ma Moszkva Garden. Időpont: 2013. június 14–15.

A 100 x 100 = 900 Project – Nemzetközi Videofesztivál egy két napos kulturális rendezvény, amely több célt kíván megvalósítani, ezek között az egyik, hogy képet alkossunk a videoművészet helyzetéről Nagyváradon, s hogy tágítsa a megcélzott befogadó közönség látóterét. Helyszín: Nagyvárad, Sonnenfeld Palota/MOSZKVA Kávézó és a régi Park Hotel vendéglője, ma Moszkva Garden. Időpont: 2013. június 14–15.

 

Szándékunk, hogy a műfajt ismertebbé és népszerűbbé tegyük a fiatal helyi tehetségek körében. A program célcsoportja – nemzetiségtől függetlenül – elsősorban az a fiatal, művészetek iránt érdeklődő közönség, melynek egyaránt részét képezi a már a művészetek felé fordult – ilyen jellegű képzésben is résztvevő – réteg, de ezen túl az a városi és környékbeli fiatalság is, amelynek eddig nem nyílt lehetősége, közelebbről is megismerni a műfajt, amely ebben a formában immár 50 éves múltra tekint vissza. Éppen ez adja rendezvényünk apropóját is.

Nemzetközi program

Maga a kezdeményezés nem helyi. Egy nemzetközi programról van szó, amely Olaszországból indul a nemzetközi videoművészet 50 éves évfordulójának alkalmából. Szervezetünk arra kapott felkérést a projekt olasz kezdeményezőitől – a nápolyi Magmart videofesztivál szervezőitől –, hogy partnerként együttműködve lebonyolítsa, országunkban is bemutassa azt a (több mint 30 országból felkért videoművészek alkotásaiból összeállított) gyűjteményt, videó válogatást, mely a 2013-as év során világszerte több helyszínen is látható lesz. A programban az olasz művészeken kívül olyan országok neves alkotóművészei vesznek részt, mint például Egyesült Államok, Irán, Ausztria, Németország, Szerbia és Montenegró, Kína, Brazília Franciaország, Hollandia, Peru, Norvégia, Mexikó, India, Egyiptom, Észtország, Szudán, Oroszország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Libanon, Portugália, Kanada, Svájc, Belgium, Hon Kong, Irak, Szíria, Nigéria, Vietnam stb. A lebonyolításban résztvevő országok listája is hasonlóan változatos. A projekt leírása, résztvevőinek információi elérhetőek az alábbi weboldalon: http://www.9hundred.org 

Sokoldalú fesztivál

A 100 x 100 = 900 Project – Nemzetközi Videofesztivál megnevezése nem véletlenszerű, 100 meghívott művész 100 alkotása kerül bemutatásra azért, hogy képet adjon a videoművészet kialakulásának útjáról – az 1900-as évek elején megjelent mozgóképtől a mai videoművészetig. Szervezetünk fontosnak tartja, hogy a rendezvény során más, alternatív szakmai és szórakoztató zenei programot is kínáljon látogatói számára, a felajánlott anyag vetítésén túl, így kerekítve ki a programsorozatot egy sokoldalú fesztivállá. Kiegészítő szakmai programként egy válogatást is szeretnénk bemutatni a PKE Képzőművészet Tanszéke diákjainak az eltelt tíz év alatt létrehozott munkáiból.

A rendezvény programja

2013. június 14., péntek: 16 – Megnyitó: FLUIDIAN (aka Emil Gherasim) zenei performansz; 16:30 – 100 x 100 = 900 PROJECT – Videovetítések; 19:30 Zenei program – a FLEXIBLE JUICE és a SZÁZASÉGŐ zenekarok koncertje. 2013. június 15., szombat: 15 – „90 év múlva 100 évesek leszünk!” – válogatás a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet Tanszéke diákjainak videomunkáiból. 16:30 – Hang stúdiumok – ROGVAIV elektro-acousztikus performansz; 17 – 100 x 100 = 900 PROJECT – vetítés; 19:30 – Zenei program – a NACO és a LYUHÁSZ LYÁCINT BT. zenekarok koncertje. Reményeink szerint az általunk szervezendő program nyomot hagy majd Nagyvárad kulturális életének palettáján, ugyanakkor segíthet a fiatal pályakezdő művészek orientációjában is, akik a szervezőkön, és a lebonyolításban résztvevő önkénteseken kívül, szintén közvetlenül érintettek a program megvalósításában. Mindkét helyszín, amelyen az eseményeket bonyolítjuk a város központjában található. Az egyik a Moszkva Kávézó által használatba vett bálterem a Sonnenfeld palotában, amely kiváló lehetőséget nyújt alternatív művészeti események, illetve koncertek megtartására. A másik a szintén a Moszkva Kávézó használatában álló régi Park Hotel nagyterme, itt zajlana a megnyitó, itt lehetünk tanúi mindkét nap egy-egy zenei performansznak, illetve itt zajlanak majd a filmes programok. Szervező társainkkal hiszünk és bízunk abban, hogy egy ilyen kezdeményezésnek van létjogosultsága itt Nagyváradon, ahol nem csupán elődeink kultúrájára és művészeti tevékenységére lehetünk büszkék, hanem a jelen és a jövő művészeinek is lehetőséget kell adnunk a kibontakozásra, a fejlődésre.

Kraus Emília Martina, a Lectio Kulturális Egyesület elnöke, szervező

Izsák Előd,  a P K E  Képzőművészet Tanszék oktatója, szervező

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!