ERDON Helyi hírek

2013.06.03. 13:39

50. Ér Kupa - Jubileumi verseny Érkeserűben

Szalacs megismételte tavalyi sikereit, és az 50. Ér Kupa kézilabda versenyen ismét diadalmaskodott a fiú és a lány csapatuk is. A jubileumi tornát a hét végén tartották Érkeserűben.

Szalacs megismételte tavalyi sikereit, és az 50. Ér Kupa kézilabda versenyen ismét diadalmaskodott a fiú és a lány csapatuk is. A jubileumi tornát a hét végén tartották Érkeserűben.

 

Ezelőtt 43 esztendővel, 1970-ben tartották néhány érmelléki falu iskolás csapatainak részvételével az első Ér Kupa kézilabda versenyt, mely idén érkezett el jubileumi, 50. alkalmához. Ez úgy lehetséges, hogy kezdetben tavasszal és ősszel is találkoztak a csapatok, ez aztán csak a tavaszi versenyre korlátozódott. A résztvevő települések sorban látják el a házigazda feladatát, az ünnepi "házigazdaság" Érkeserűnek jutott. Ez alkalomra, a verseny előtti napokban aszfaltréteg került a helyi iskola udvarán lévő pályára, így az Ér Kupa avatta fel azt, melyen pénteken kezdődtek meg a küzdelmek, szombaton pedig a helyosztókat játszották. A versenyek általában nem csak az iskolák rendezvényei, így volt ez idén Keserűben is, ahol sokak összefogására volt szükség, hiszen mindkét napon mintegy 250 főre főztek. A Számadó Ernő költő nevét viselő iskola osztálytermei az elmúlt hét végén egy-egy csapat öltözőivé váltak, az egyik emeleti terem pedig étkezővé.

Szalacs-Albis döntők

Az "újjászületett" pálya kapui mögötti védőrácson a csapatokat buzdító feliratok díszelegtek, és ahogyan szokott az lenni, a helyosztók idején már igazi "kupadöntős hangulat" uralkodott a pálya szélén. A lányok döntőjébe - akár csak tavaly - Szalacs és Albis jutott. A 2X15 perc első részét utóbbiak zárták 2-1-es vezetéssel, ám a szalacsiak hengereltek a második játékrészben 7-3-ra megszerezve a győzelmet. Közben kis időre az eső is cseperegni kezdett kicsit, de a felhők is "visszavonulót fújtak" a nagy lelkesedés láttán. Ha lehet, a hangulat tovább forrósodott a fiúk döntőjére, és megtapasztalhattuk, hogy a pillepalack-apró kavics kombináció milyen remek hangkeltő eszköz a drukkoláshoz. A változatosság kedvéért ugyancsak Szalacs-Albis összecsapás azonban mentes volt az izgalmaktól, ugyanis a címvédő szalacsiak hamar "beálltak" egy 5-6 gólos különbségű vezetésre, amit még folyamatosan gyarapítottak is, a vége 30-14 lett.

Nagy hagyományú sorozat

Az eredményhirdetéshez minden csapat felsorakozott, a sportolókat és edzőiket Sztretye Erika községi iskolaigazgató, Botházy Nándor, az RMDSZ sportért felelős ügyvezető alelnöke, illetve Nyíri Sándor polgármester köszöntötte, valamennyien a nagy hagyományú versenysorozat jelentőségét méltatták. Emléklapot kaptak a szervezők, a játékvezetők (Szász Zoltán, Raţiu Gheorghe és Kozma Sándor), továbbá Szász László (mindenki Laci bácsija), aki a megyei szövetségben mentora az érmellékiek versenyének. Meghívták azokat a sporttanárokat is, akik annak idején útjára indították a versenyt. Sajnos, van aki már nincs az élők sorában, van, akinek nyomára nem sikerült ráakadni, ellenben voltak - a következő névsorban az első négy - akik személyesen át is vették a neveikkel is díszített az emlékplakettet: Kovács Mihály, Babos Endre, Páll József, Pete Sándor, Molnár Pál, Kiss István, Papp Zoltán, Szűcs György, Török Árpád, Török Ferenc.

Eredmények

Az 50. verseny díjátadásán a szalacsiak üdvrivalgása hallatszott a legtöbbször, hiszen szinte minden lehető jutalmat besepertek. A csapatok végső sorrendje: lányok - Szalacs, Albis, Érbogyoszló, Éradony, Ottomány, Kiskereki, Érkeserű, Érszőlős; fiúk - Szalacs, Albis, Ottomány, Érszőlős, Érbogyoszló, Éradony, Érkeserű, Kiskereki. A lányoknál a legjobb kapus Egri Mónika, a gólkirály Kéri Barbara (mindketten szalacsiak), a legjobb játékos Bakó Franciska (Albis - de a szalacsiak nem felejtették el bekiabálni, hogy ő is szalacsi származású), a sportszerűségi díjat Kiskereki kapta. A fiúknál a legjobb kapus Lakatos Arnold (akár csak tavaly), legjobb játékos Sajó Márk, gólkirály Mező Adrián (valamennyien szalacsiak), a sportszerűségi díjat Érszőlős vehette át.

A szalacsiak jövőre hazai pályán folytathatják a sikersorozatot (illetve a többiek ott állhatják útjukat), mivel az 51. Ér Kupa házigazdái ők lesznek.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!