ERDON Helyi hírek

2013.05.28. 13:17

Változatos program a diószegi borfesztiválon

A Bihardióstegi Borfesztivál keretében adták át a Bihar megye Borásza díjakat vasárnap. A nyitott pincék akár késő estig várták a borkóstolókat, nótázókat.

A Bihardióstegi Borfesztivál keretében adták át a Bihar megye Borásza díjakat vasárnap. A nyitott pincék akár késő estig várták a borkóstolókat, nótázókat.

 

A Bihar Megye Borásza elnevezésű verseny első része a benevezett gazdák szőlőültetvényének, valamint borházának és pincéjének megtekintése és értékelése volt, melyet a Bancsik László, Pakó István és Szoboszlai Csaba alkotta bizottság tett meg. A verseny második részére, a borok zsűrizésére, május 26.-án vasárnap került sor. Bihar megye több településéről is neveztek borosgazdák a versenyre, végül 24 borász maradt versenyben 43 bormintával. A neves zsűri elnöke Kaló Imre, a 2011-ben Borászok Borásza címet elnyerő szomolyai (Magyarország) borász volt. A zsűri többi tagja Balla Géza, az Ópáloson (Arad megye) és környékén szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkozó nemzetközi hírű borász, Gheorghe Silaghi sommelier, valamint Cosmin Zidurean borújságíró voltak. A kóstolás után a borok pontszámait az ültetvény- és pincelátogatás eredményeivel összesítve a következő eredmények születtek: száraz fehérbor kategóriában - 1. Hegedűs Attila (Érmihályfalva), 2. Szilágyi József (Bihardiószeg), 3. Kun Géza (Bihardiószeg); aromás fehérbor kategóriában - 1. Rittner Tibor (Bihardiószeg), 2. Fábián Tibor (Bihardiószeg), 3. Czapp Árpád (Székelyhíd); vörösbor kategóriában - 1. Rittner Tibor (Bihardiószeg), 2. Corbuţ Dan (Bihardiószeg), 3. Anca Adrian (Bihardiószeg).

Jó vendéglátók

A zsűri munkájával párhuzamosan zajlottak a különböző programok a Padalján, melyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt kikapcsolódást nyújtottak. A gyerekeket kézműves foglalkozás és táncház várta. Nagy sikere volt a bútorfestésnek, a gyöngyfűzésnek, a tojásfestésnek, valamint a gyurmázásnak is, a Magyarországról érkezett fotószínházban pedig, a technika segítségével egy fénykép erejéig, bárki egy hajdani szüret vagy egyéb esemény részesévé válhatott. A vásári forgatag is vonzotta a látogatókat, ahol házi készítésű hús- és tejtermékeket, süteményeket, mézet, biotermékeket, kézműves tárgyakat lehetett vásárolni. Ez nagyon jó alkalomnak bizonyult, hogy a kistermelők megismertessék termékeiket az érdeklődőkkel. Közben a nyitott pincék is várták a borkedvelőket, vendégeket, akik borkóstolójegyek segítségével ízlelhették meg a gazdák borait. A diószegi borosgazdák jó vendéglátóknak bizonyultak, hiszen több esetben is a jókedvű nótázás miatt éjszakába nyúlt a pincezárás. A délutáni folklórgála is nagyszámú közönség előtt zajlott, amelyen fellépett a derecskei Szivárvány Néptáncegyüttes, majd a Bakator zenekar tartott lemezbemutató koncertet.

Eredmények hosszabb távon

A fesztivál és a verseny rég várt pillanta, a borászok díjazása következett a fent említett sorrend alapján; minden versenyző oklevelet és emlékplakettet vehetett át Mados Attila polgármestertől, illetve Sabău Constantin alpolgármestertől. Mados Attila polgármester a fesztivál zárásaként elmondta: a rendezvény végeztével neki máris hiányozni kezd a borfesztivál, majd megköszönte az áldozatos munkát a szervezőknek, mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a hagyományteremtő szándékkal megrendezett Bihardiószegi Borfesztivál sikeréhez. A polgármester szerint az idei Bihardiószegi Borfesztivál összességében egy sikeres és hasznos rendezvény volt, melynek során kapcsolatok születtek, a termelőknek lehetőségük nyílt termékeik bemutatására, melynek eredményei hosszabb távon lesznek érezhetőek.

Füzesi Laura

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!