ERDON Helyi hírek

2013.05.22. 16:43

Természetes módszerrel a galambok ellen

A nagyváradi városháza környékén annyira elszaporodtak a galambok, hogy már az épület homlokzatát is kezdték tönkretenni ürülékükkel.

A nagyváradi városháza környékén annyira elszaporodtak a galambok, hogy már az épület homlokzatát is kezdték tönkretenni ürülékükkel.

 

Petri Csilla, a váradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa elmondta, a városházán már rendkívül sok galamb tanyázott, ami oda vezetett, hogy nagyon sok piszkot hagytak maguk után, ezért valamit tenni kellett a ritkítás érdekében. Ez azonban nem bizonyult könnyű feladatnak, hiszen megmérgezni nem lehet az állatokat, mert olyan helyen hullanának el, ahol nem lehet hozzájuk férni. Hiába takarították ki a városháza padlását és tömték be az összes lyukat, hiába verték le a galambfészkeket, hiába helyeztek el a homlokzaton kis karókat és galambűző hangokat kibocsátó szerkezetet, csak nem lett kevesebb a galamb. S amikor már egyik módszer sem segített, a városháza felkérte a váradi Voiajorul Galambászegyesületet, hogy oldja meg ezt a problémát.

A természet megoldja

Az egyesület több héten át csapdákat állított és befogta a városházán tanyázó galambokat, de csak nem ritkult az állomány, mígnem tavaly ősszel Marius Tunduc, az egyesület elnöke azzal az ötlettel állt elő, hogy csalogassák a városházához a városban fészkelő ragadozó madarat. Az a bizonyos ragadozó madár egy héja, vagy egy vörös vércse volt, ebben a tekintetben megoszlanak a vélemények, amit sikerült meleg hússal a városházához csábítani a múlt év telén. Sőt, a madár azóta oda is szokott, és gyakran felbukkant a városháza fölött a magasban. A polgármesteri hivatalban dolgozók szerint a ragadozó madár ugyan egyetlen galambot sem fogott meg, de puszta jelenléte a környéken arra készteti a galambokat, hogy minél messzebbre elrepüljenek onnan.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!