ERDON Helyi hírek

2013.05.06. 11:58

Részletek a Posticum dzsesszfesztiválról

Hazai, magyarországi és amerikai művészek lépnek fel a május 17-19 között zajló nagyváradi rendezvényen és a már hagyományos gyerekfesztivált is előkészítették a szervezők.

Hazai, magyarországi és amerikai művészek lépnek fel a május 17-19 között zajló nagyváradi rendezvényen és a már hagyományos gyerekfesztivált is előkészítették a szervezők.

A negyedik Posticum Jazzfest május 17-én, pénteken 20 órától kezdődik el. A fesztivál helyszíne, akárcsak az elmúlt években, a Posticum épülete előtti park - Teiului utca, a December 22 park közvetlen közelében, pár percnyire a Gillányi (Dimitrie Cantemir) úttól.

Az első estén a temesvári Bega Blues Band zenél, a következő felállásban: Maria Chioran – ének, Lucian Nagy – szaxofon/dzsembé, Toni Kühn – zongora, Johnny Bota basszusgitár/hegedű, Alex Man – gitár, Lică Dolga – dob. Az együttes, mely nemrég ünnepelte fennállásának 30. évét nagyrészt a márciusi, ünnepi koncerten elhangzottakat adja elő: blues, soul, soul-funk és dzsessz számokat játszanak majd el, saját szerzeményeket és neves művészek (például Ray Charles és Horace Silver) repertóriumából származókat egyaránt.

Változott az arculat

A fesztivál második napján, szombaton 11 és 14 óra között a gyerekek fesztiválja zajlik a Teiului utcai parkban, a három órába nagyonsok foglalkozást sürítettek a szervezők – ezekről részletesebben is beszámolunk majd. Este nyolctól pedig Annette Lowman amerikai dzsessz-énekesnő lép fel. Legnagyobbrészt dzsessz-sztenderdek hangzanak majd el, de a műfajra jellemző improvizáció sem marad el. A hangszeres kíséretet budapesti művészek biztosítják: Vukán György, Peczek Lakatos Krisztián és Balázs Elemér.

A fesztivál utolsó napján, május 19-én 19.30-tól a magyarországi Balázs Elemér Group lép színpadra, új felállásban: Szőke Nikoletta – ének, Szakonyi Milán – ének, Komjáti Áron – gitár, Peczek Lakatos Krisztián – basszusgitár, Balázs József – zongora, Balázs Elemér – dob. Amint az együttes névadójától megtudtuk, a zenei világuk változatlan, csak az arculatuk különbözik attól, amit a közönség megszokhatott. A már ismert dallamok mellett meglepetésként az új, készülő album egyik számát is előadják majd.

Premier

Ezt követően, hazai premierként, ugyanaznap 21 órától Vukán György és Annette Lowman közösen adják elő Vukán György szerzeményét, a Missa ad Dominum Jesum Christum című misét, melyet két évtizede, II. János Pál pápa magyaroroszági látogatása alkalmából mutattak be, szintén az amerikai énekesnő közreműködésével.

A fesztivál látogatói tíz lej fejében tombolahúzáson vehetnek majd részt, ezekkel többek között két személyre szóló ebédet lehet majd nyerni a Posticum éttermében, teaházi meghívót kisebb baráti társaságok számára (a teaház ugyanott működik), illetve feliratos pólókat. További információk a www.posticum.ro, illetve a www.posticumjazz.ro honlapon találhatók.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!