ERDON Helyi hírek

2013.05.07. 11:30

Óvakodjunk a kullancsoktól!

Nőtt a kullancs-csípések száma az országban, figyelmeztet a Mediafax hírügynökség. Megérdeklődtük, hogy mi a helyzet Bihar megyében, illetve mit fontos tudnunk ezzel kapcsolatban.

Nőtt a kullancs-csípések száma az országban, figyelmeztet a Mediafax hírügynökség. Megérdeklődtük, hogy mi a helyzet Bihar megyében, illetve mit fontos tudnunk ezzel kapcsolatban.Bár a Bihar megyei Közegészségügyi Hatósághoz az idén még egyetlen jelentés sem érkezett kullancs-csípésről, a Megyei Kórház sűrgősségi fogadóosztályán szinte mindennaposak az ilyen esetek, s például ezen a hétvégén is közel tízen jelentkeztek, mondta el lapunk kérdésére dr. Hadrian Borcea, a sürgősségi fogadóosztály (UPU) főorvosa. Ez a szám átlagosnak számít, nem tér el a más években megszokottól.

Forduljunk orvoshoz

A sürgősségi osztályon rendszerint szakavatott módon kiszedik a kullancsot és a pácienst továbbirányítják a városi kórház járványrészlegére. Itt kötelességük megfigyelés alatt tartani ezeket a személyeket és egyúttal kivizsgálni, hogy nem kapták-e el a kullancsok által terjesztett Lyme-kórt. „A kullancs-csípés nem minősül sűrgősségi esetnek, de azért fontos, hogy orvoshoz forduljunk, lehetőleg ne magunk próbáljuk meg kiszedni az élősködőt” - tette hozzá Borcea doktor.

Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvos kérdésünkre arról számolt be: az idén még egyetlen páciense sem fordult hozzá kullancs-csípéssel, általában évi egy-két ilyen esettel van dolga. Mint mondta, ennek ellenére valószínű, hogy egyre több a kullancs környékünkön, mivel ellenőrizetlen nálunk a báránylegeltetés, a bárányok pedig terjesztik a kullancsokat.

Tudnivalók

A kullancsok apró paraziták, melyek viszont súlyos fertőzéseket okozhatnak, mint például a már említett Lyme-kórt - írja közelményében a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság. A különféle emlősök, madarak, vagy akár csúszómászók bőréről kerülehtnek az emberre, de leggyakrabban kertekből, parkokból, erdőkben, tisztásokból „szedhetjük fel” őket. Főleg kirándulókat, kempingezőket veszélyeztetnek.

Csípésük nem fájdalmas, viszont a későbbiekben fájdalom, bőrpír, hólyagosodás jelentkezhet, illetve a szóbanforgó bőrterület megdagadhat. Ha a harapás nyomán fáradtságot, hányingert, zsibbadást, fejfájást, gyengeséget tapasztalunk, az már komolyabb fertőzésre utal.

A legjobb, ha orvos távolítja el a kullancsot, de ha magunk próbálkozunk a kivételével, a következőket tartsuk szem előtt: semmiképp se szorítsuk meg, mert így sokkal több fertőző anyagot bocsáthat ki a szervezetünkbe; szintén e miatt téves égő gyufával próbálkozni, illetve vazelinnel vagy viasszal bekenni. Ha mégis mi próbáljuk meg kivenni, fontos, hogy ne érjünk hozzá puszta kézzel, használjunk kesztyűt vagy szalvétát. A legjobb, ha egy csipesszel fogjuk meg minél közelebb a bőrhöz, s a hátára fordítjuk, majd könnyedén kihúzzuk. Csipesz híján ugyanezt egy cérnával is megtehetjük, melyet a kullancs feje és teste közé csavarunk, majd felváltva, jobbról balra és balról jobbra mozgatva a cérnát, kihúzzuk. Miután eltávolítottuk a kullancsot, mossuk meg a helyét vízzel és szappannal, majd fertőtlenítsük.

Megelőzés

Többféle módon lehet védekezni a kullancsok ellen: léteznek spray-k, melyek elriasztják a kullancsokat – ezek viszont arcra nem ajánlottak. Ha a természetben járunk, viseljünk világos színű ruhákat, azokon idejében észre tudjuk benni a kullancsokat, még mielőtt megcsípnének; a világos, zárt, nem lyukacsos cipő, hosszú nadrág és hosszú újjú blúz (ing) szintén hasznos lehet, továbbá védelmet nyújt a nadrágszárra húzott zokni is; az erődben szedett virágokat egy időre tegyük ki a napra, ugyanis a kullancsok nem szeretik a napot; kutyánkat ne sétáltassuk olyan helyen, ahol tudvalévő, hogy előfordulhatnak kullancsok. Akinek hosszú a haja, lehetőleg fogja össze, használjon sapkát vagy kendőt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!