ERDON Helyi hírek

2013.05.22. 13:13

Milliók vannak leszakadóban

Semmit sem tett koherens módon a szegénység és a kirekesztettség megszüntetéséért egyik kormány sem, ráadásul büntetőállam van kialakulóban. Erről is szólt Váradon dr. Ferge Zsuzsa.

Semmit sem tett koherens módon a szegénység és a kirekesztettség megszüntetéséért egyik kormány sem, ráadásul büntetőállam van kialakulóban. Erről is szólt Váradon dr. Ferge Zsuzsa.

 

Nagyjából hasonló a helyzet Magyarországon és Romániában, ami a szegénységet, annak alakulását, a szegények társadalmi kirekesztettségét illeti – és ez a helyzet nem jó, sőt romlik. Erről is beszélt szerdán Nagyváradon a PKE-n a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a közismert szociálpolitikus, dr. Ferge Zsuzsa, a kárpát-medencei társadalomkutatással foglalkozó konferencia meghívottjaként.

Elmondta: a világvagyon 40%-a a világ lakosságának 1%-át kitevő leggazdagabbak kezében van, míg a világ lakosságának 50%-a kénytelen osztozni a világvagyon 1%-án. És az ilyen mély szakadék a gazdagok és a mind több szegény között országonként is megfigyelhető. Romániában például a szegénységi küszöb 1270 euró, ezen jövedelem alatt számít valaki szegénynek, Magyarországon ez 2721, míg például Finnországban 13.096.

Az idő megoldja…

Dr. Ferge Zsuzsa ismertette a jelenlegi magyar helyzetet is. Elmondta: a szegényekkel kapcsolatos politikák csak 1950 után intézményesültek. De a szociál- és szegénypolitika azóta sem egységes, állandó pálfordulások jellemzik, minden hatalom lerombolja, amit az előző épített. Jelezte: a mostani magyar kormányzat regnálása nyomán nő a szegények elutasítása, a bűnbakalkotás, erősödik a rasszizmus. Hozzátette, hogy először más politikusukkal mondatták ki, majd a magyar miniszterelnök is tételesen kimondta, hogy felvállaltan többet adnak a barátaiknak, továbbá úgymond a középosztályt támogatják, mintegy hárommillió leszakadóban lévő szegényt pedig egyszerűen nem. A szakértő szerint ez súlyos, beláthatatlan következményekkel járhat, hogy a kabinet egyenesen szegényellenes politikát folytat, s a leszakadók ellen fordul. Ráadásul egyre-másra vezetnek be mindenütt mindenféle szankciókat a polgárok számára, ami Ferge szerint a büntetőállam kialakulását hozza.

Előadást tartott a konferencián a szegénységgel kapcsolatban dr. Ladányi János, a budapesti Corvinus Egyetem professzora is. Ő jelezte: egyik magyarországi kormány sem tett átgondoltan a kérdések megoldásáért, a Fidesz most olyan szociális témakörökben is mindent átalakít, amelyekhez eddig valóban senki nem mert nyúlni – de rossz intézkedéseket hoz, csak még jobban tönkreteszi a szociális rendszert. Tágabb kitekintésben úgy vélekedett, „az idő úgyis megoldja majd a rossz döntések sokaságát, lesz majd rezsimváltás, bár nem tudni, mikor. Például a teljesen fölösleges úgymond gazdasági szabadságharc során hozott irracionális döntések korrekcióját maga a piacgazdaság fogja majd kikényszeríteni, ha eljön az idő, akkor majd néhány hónap alatt lezajlodhatnak ezek, viszont például a szegények kirekesztésével, a társadalmi leszakadás erősödésével kapcsolatos rossz döntések sokkal nehezebben lesznek helyrehozhatók, évekbe, évtizedekbe is telhet a korrekció, s talán nem is minden folyamat lesz majd megfordítható már”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!