ERDON Helyi hírek

2013.05.05. 13:41

Eredményhirdetés az ODIF-on

Vasárnap délelőtt a nagyváradi Ady Endre líceum dísztermében zajlott le a XVIII. Országos Diákszínjátszó Fesztivál (ODIF) díjkiosztó ünnepsége. A váradiak és a kézdivásárhelyiek kapták a legtöbb elismerést.

Vasárnap délelőtt a nagyváradi Ady Endre líceum dísztermében zajlott le a XVIII. Országos Diákszínjátszó Fesztivál (ODIF) díjkiosztó ünnepsége. A váradiak és a kézdivásárhelyiek kapták a legtöbb elismerést.Az Ady Endre Elméleti Líceum zsúfolásig megtelt dísztermében a díjátadó ünnepségen Tóth Márta a tanintézmény igazgatónője értékelte a fiatalok teljesítményét kiemelve kifogyhatatlan humorukat és játékkedvüket, majd megköszönte a színészeknek az ODIF-on nyújtott segítséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Balassi Intézet hathatós segítséget nyújtott a fesztivál megszervezéséhez, sőt, ígéretet is tett arra, hogy a jövő évi, valószínűleg Székelyudvarhelyen megrendezendő ODIF-ot is támogatni fogja. Ile Erzsébet a Bihar Megyei Tanfelügyelőség szaktanfelügyelője felszólalásában kiemelte, hogy nem véletlen, hogy megszületett az ODIF újraélesztésének gondolata, hiszen a diákszínjátszásban fontos pedagógiai lehetőségek rejlenek. Nem véletlen továbbá, hogy az ODIF felújításának gondolata Nagyváradon, ezen belül pedig az Ady Endre líceumban született meg, hiszen a városban a színház és az iskolák között egyre szélesedő kapcsolat- és együttműködési rendszer alakul ki, illetve az Ady Endre líceum a bihari magyar oktatás fellegvára. A zsűri részéről Nagy András László szólalt fel, elmondva azt, hogy mindeddig a diákszínjátszó seregszemléken az anyanyelv és az önazonosság megőrzésének fontosságát hangsúlyozták, és ezzel mintegy mentegették a sok esetben amatőr, nem eléggé kiforrott előadásokat. Mára azonban eljutottunk odáig, hogy a produkciók nem szorulnak mentségre. További jelentős fejlődés figyelhető meg abban a tekintetben is, hogy míg eleinte az itteni magyar diákok a magyarországi színjátszást tekintették példának, majd érdeklődésük ráirányult a román színjátszásra is, mára azonban a fiatalok megtalálták saját diákszínjátszó nyelvüket. És végezetül szintén rendkívül pozitív fejleményként értékelte azt, hogy az iskolák, és a profi színészek is megtalálták a saját feladatukat a diákszínjátszás támogatásában és fejlesztésében.

A legjobbak

A beszédek után került sor az eredményhirdetésre. Noha nem rangsorolták külön az előadásokat, de a különböző díjak összesítéséből kiderülhetett, hogy mely társulatok mely előadásai nyerték el leginkább a zsűri, valamint a különdíjakat felajánlók tetszését. A legsikeresebben a kézdivásárhelyi Macskakő csapat szerepelt Medve című előadásának bemutatásával, hiszen három díjat és két különdíjat vihettek haza. Lestyán Attila a legjobb színészi teljesítmény díját vehette át, az alakítási különdíjat a négy Popovát alakító Máthé Andrea, Tuzson Ágnes, Pascu Tamara, Fekete Kászoni Laura kapták, de a legjobb látvány díjat is a Macskakő csapat érdemelte ki. A különdíjak közül a békéscsabai Féling Színház, valamint a Balassi Intézet meghívását fogadhatta a Macskakő csapat. Ugyancsak öt díjat kapott a nagyváradi Létra diákszínjátszó csoport: a legjobb diákszínpadi adaptációért járó díjat, a legjobb mellékszereplő díját Bondár Tibor Oberon alakításáért; a legjobb komikus díját Újvárosi Zoltán Demetrius alakításáért, ugyanakkor a közönségdíjat, és a Dimény Levente színművész által odaítélt, a legönfeledtebben játszó csapat díját.

Díjeső

A legjobb női színészi teljesítményért Keresztesi Andreát, a szászrégeni Fantázia csapat tagját jutalmazta a zsűri, a legjobb női mellékszereplő díját vehették át Erőss Brigitta és Barabás Andrea a brassói Grimasz csapatból, a legjobb női komikus előadásért járó elismerést Szente Anita a székelyudvarhelyi Vitéz Lelkek csapatból kapta, a legjobb drámai színész Fehérvári Tamás lett a szilágycsehi Berekenye csapatból. Szőke Kavinszky András bábszínész, a zsűri tagja a legjobb lírai előadónak járó díjat Veres Lehelnek nyújtotta át. A legprovokatívabb rendezés elismerésében Ozsváth Ilona, a szilágykrasznai Tinikomédiások csoportvezetője részesült.

A zsűri a legkomplexebb előadás díjával ismerte el a székelykeresztúri Bemugri csapat produkcióját; a legeredetibb színpadi nyelv díját a szilágycsehi Berekenye csapat vihette haza, akik a Tinikomédiások valamint a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad mellett a legösszehangoltabb csapatjáték díját is kiérdemelték. A legjobb kísérleti előadás díját a brassói Grimasz csapat, míg az Alma Mater Alapítvány különdíját a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad részére ítélték oda.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!