ERDON Helyi hírek

2013.05.05. 13:26

Egzotikus állatokból nyílt kiállítás

Madárpókok, rovarok, rákok, kígyók és gyíkok tekinthetők meg tegnap óta a nagyváradi Aurel Lazăr múzeumban. A kiállítás június 9-ig tart nyitva, mondta el Daniel Purcaru magángyűjtő.

Madárpókok, rovarok, rákok, kígyók és gyíkok tekinthetők meg tegnap óta a nagyváradi Aurel Lazăr múzeumban. A kiállítás június 9-ig tart nyitva, mondta el Daniel Purcaru magángyűjtő.Mint megtudtuk, a nagybányai Daniel Purcaru biológus már általános iskolás kora óta hódol ennek a szenvedélynek, állatállományát nagyrészt külföldről szerzi be - főleg Magyarországról, Ausztriából, Csehországból. Az árak változóak – egy fiatal madárpók ára 20-30 lejnek megfelelő, egy kicsi krokodil viszont már 120 euró körüli összegbe kerül, egy piton ára pedig hozzávetőleg 110 euró. Ezeknek az állatoknak a többsége nem különlegesen igényes, az viszont fontos, hogy melegben legyenek, az élelmük pedig legnagyobbrészt fehéregerekből és lisztkukacokból áll.

Sikerélmények

Általában hetente egyszer elég őket etetni. Gyűjtőként főleg az okoz számára örömet, tudtuk meg, ha látja, hogy gyűjteményének tagjai jól érzik magukat és egészségesek. „Igyekszem elég teret biztosítani nekik és megadni nekik mindent, amire szükségük van. Nagy öröm számomra, ha szaporodnak, mert az azt jelenti, hogy elégedettek a körülményeikkel ” - mondta a gyűjtő.

Ezek a fajta állatok nehezen, vagy egyáltalán nem szelidíthetők. „Nem olyan élőlények, amelyekkel játszani lehetne, bár vannak, amelyek elég kezessé váltak. Inkább úgy kell rájuk tekinteni, mint élő lakásdíszekre” - mondta a biológus, aki elismeri, hogy sokan nem értik szenvedélyét. Vannak többek között madárpókjai, amelyek elég jól tűrik az emberi kéz közelségét, azaz nem harapnak, illetve ha mégis, a harapásuk nem veszélyesebb egy darázscsípésnél, az egyik óriáskígyó pedig annyira szelid, hogy a bátrabbak akár a nyakukba is akaszthatják – s a kiállításra látogató gyerekek közül az egyik kisfiú vállalkozott is erre.

Program

Láttunk még többek között különféle jávai, madagaszkári bogarakat, gekkót, mexikói axolotlt-t, boa constrictort, burmai pitont, csörgőkígyót és egy alig húszcentis, féléves törpekrokodilt is – ez utóbbi, mint megtudtuk, felnőtt korára eléri majd az egy-másfél métert. Egyebek mellett húsevő növényeket is meg lehet tekinteni a kiállításon.

A kiállítás keddtől tekinthető meg újra – kedden, csütörtökön, szombaton 10 és 15 óra között, szerdán és vasárnap pedig 10 és 18 óra között. A belépti díj felnőttek számára hét, gyerekek számára négy lej.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!