ERDON Helyi hírek

2013.05.13. 08:29

Csillagszerző második alkalommal

Az elmúlt hétvégén, május 10–12. között szervezték meg Nagyváradon a II. Csillagszerző Matematikaverseny országos döntőjét V–VIII. osztályos diákoknak. A megnyitó ünnepség fényét emelték a különböző tánccsoportok előadásai és az egyéni produkciók.

Az elmúlt hétvégén, május 10–12. között szervezték meg Nagyváradon a II. Csillagszerző Matematikaverseny országos döntőjét V–VIII. osztályos diákoknak. A megnyitó ünnepség fényét emelték a különböző tánccsoportok előadásai és az egyéni produkciók.

A verseny házigazdája a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola, de a földrajzilag könnyebb megközelíthetőség miatt a verseny országos fordulójának már második alkalommal ad helyet Nagyvárad. Mind a megnyitó ünnepséget, mind pedig a díjkiosztót a Mihai Eminescu Főgimnáziumban tartották meg, magát a versenyt pedig a Szacsvay Imre Általános Iskolában. A többfordulós verseny első négy szakasza, az úgynevezett levelező fordulók, önálló feladatmegoldásokon alapultak, a diákok saját iskolájukban töltötték ki a feladatlapokat. Az ezeken a fordulókon legjobban szereplők továbbjutottak a megyei döntőre, és a megyei első helyezettek Nagyváradon mérhették össze tudásukat az országos döntő alkalmával, melynek megnyitójára május 10-én este került sor.

Köszöntő

Az ünnepségen Hodgyai Edit, a Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatója, a verseny koordinátora köszöntötte a diákokat és a kísérő tanárokat. Köszöntőjében elmondta, hogy: „az idei tehetséggondozó versenyre 1016 tanuló nevezett be az ország 13 megyéjéből, illetve a Miskolczy Károly Általános Iskola testvériskolájának, a Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hajdú-bihari vonzásköréből. A megyei versenyzők 351 tanulója közül 144 kisdiáknak sikerült díjazott helyezést elérnie, közülük pedig a megyei jelesek kerültek az országos döntőbe”. A megnyitó ünnepségen továbbá köszöntő beszédet mondott Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes és a vizsgabizottság elnöke. Beszédében elmondta, hogy a diákokban fejleszteni kell a logikus gondolkodást, úgy, hogy azt az élet bármilyen területén fel tudják használni. Kiemelte, hogy a Csillagszerző verseny pontosan ezt segíti elő. Reményét fejezte ki, hogy a versenyt még hosszú évekig megszervezik, és a most diákként résztvevők már mint tanárok jönnek el saját tanítványaikkal. Hochauser Enikő, az Eminescu Főgimnázium aligazgatónője az iskola történetét ismertette a megjelenteknek.

Verseny

A megnyitó ünnepség fényét emelték a különböző tánccsoportok előadásai és az egyéni produkciók. Fellépett a Miskolczy Károly Általános Iskola Görböc néptánccsoportja, a Szacsvay iskola diákjai reneszánsz tánccal és balettel készültek, ezek mellett volt ének és mesemondás is. Másnap tíz órától kezdődött a megmérettetés, majd a versenyt követően a résztvevők, mint az elmúlt évben is, megtekinthették Nagyvárad nevezetességeit, épületeit, köztük a váradi várat és a Szigligeti Színházat. Szombat este sem volt eseménytelen, hiszen a diákok drámajátékokon, gyerektáncházon és klub-foglalkozásokon vehettek részt.

Eredményhirdetés

A várva várt eredményhirdetésre május 10-én reggel került sor. A díjazás során az arra érdemes diákoknak a különböző oktatási intézmények, valamint Biró Rozália szenátor és Cseke Attila parlamenti képviselő különdíjait is kiosztották. Részvételi oklevelet kaptak a felkészítő tanárok is és a résztvevő V–VIII. osztályos diákok közül az első öt helyezettet díjazták. A verseny első helyezettjei a következő tanulók lettek: V. osztály – Ambarus Egyed Ágnes (János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár) 98 százalékos eredménnyel lett első, VI. osztályosok között Garfield Adrienne (János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár) 100 százalékkal, VII. osztályosok közül Agócs Henrietta (Horváth János Elméleti Líceum, Margitta), illetve Szabó Liza (Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár) 82 százalékkal és a VIII. osztályosokból Ilona Judit (Csiky Gergely Főgimnázium, Arad) 83 százalékkal lett első. Az eredményhirdetést és a versenyt Hodgyai Edit, a verseny koordinátora zárta le.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!