ERDON Helyi hírek

2013.05.30. 16:55

Békákat azonosítottak a váradalpári erdőben

Nagyvárad- A nagyszebeni Cindrelul Környezetvédő Egyesület egy európai uniós társfinanszírozású projektet bonyolít le a váradalpári erdők környékén, melynek célja a biológiai sokféleség megőrzése.

Nagyvárad- A nagyszebeni Cindrelul Környezetvédő Egyesület egy európai uniós társfinanszírozású projektet bonyolít le a váradalpári erdők környékén, melynek célja a biológiai sokféleség megőrzése.

 

A 2011. november 2. és 2013. november 1. között zajló, a nagyszebeni Cindrelul Környezetvédő Egyesület által megvalósított projekt részleteit csütörtökön a Bihar Megyei Erdőgazdálkodási Igazgatóság váradi székhelyén ismertették, mivel ezen intézmény felügyeli a váradalpári erdőt.

Mircea Faur erdőmérnök kifejtette, hogy a Szektoriális Operatív Program környezetvédelmi kiírása keretében finanszírozott terv fő célja a kutatott helyszínen található növény- és állatfajok állapotának megőrzése, egy olyan integrált menedzsment tervnek a kibocsátása révén, mely lehetővé teszi a biodiverzitás védelmét és konzerválását úgy, hogy közben nem sérül a helyi lakosság fejlődési igénye. A projekt megfelelő elméleti és gyakorlati alkalmazása érdekében közmeghallgatásokat és fórumokat szerveztek, melyen ismertették az elképzeléseiket. Ezeken a közvitákon a váradalpári erdő környékén lakó tulajdonosok, valamint szakintézmények képviselői vettek részt. Elhangzott, hogy ezen erdő két védett területet is magába foglal: az egyik uniós jelentőségű, ezért tagja a Natura 2000 hálózatnak (tölgyfaerdő található és három fajta kétéltű állat tanyázik itt, melyekről eddig nem tudtak: tarajos gőte, vörös- és sárgahasú unkák, utóbbiak békák), valamint egy természetvédelmi rezervátum is, mely a nárciszmezeje miatt óvott. A tanulmányozás során beazonosítottak egy cserfa- és egy gyertyánerdőt is, valamint olyan, erdővel borított egyéb területeket is, melyek azonban nem képezhetik a Natura 2000 rendszer részét.

Gőték és unkák

A szakember véleménye szerint a vizsgált erdők állapota általában véve kedvező, a rendelkezésre álló sajátos erdőgazdálkodási eszközök garantálni tudják a célok megvalósítását. Ugyanakkor a nárciszpopuláció is, bár nem foglal el nagy kiterjedésű területet, azért jó állapotban van. Viszont a tarajos gőtének és a vörös hasú unkának kedvezőtlenek az élet- és klimatikus körülmények, ezért „őket” egy-két évig monitorizálni kell, és csak ezt követően hoznak döntést a sorsukról.

Az elmondottakat a Cindrelul Környezetvédő Egyesületet képviselő Andreea Rudolf azzal egészítette ki, hogy tavaly december három közvitát szerveztek Váradalpáron, Fugyivásárhelyen és Szarándon, melyeken összesen 140 személy vett részt, idén márciusban pedig 107 gyermekkel találkoztak, és vonták be őket a tevékenységeikbe. A közeljövőben a kidolgozott menedzsment tervet továbbítják a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek véleményezés végett, később pedig a szakminisztériumnak is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!